Lars and the Real Girl (2007)

Ljudi nisu isti...naročito ako su lutke.

Nakon nekih 20-ak minuta filma shvatio sam da ovaj film nije za mene, da jednostavno nemam želju da gledam priču sa ovakvom temom. Da sam ga gledao sam, verovatno bih ga  odmah „ugasio“. A onda, zbog lepog društva (koje obožava Rajan Goslinga), i zbog činjenice da sam spreman da istrpim i najgore gluposti jer kada napr. gledam nekakav horor film, pogledah „Larsa i pravu devojku“. I ne, nimalo ne žalim.

Ovaj film  će te poželeti da pogledate zbog:

Filmovi o osobama sa mentalnim/psihičkim problemima nikada nisu “laki” za gledanje niti, naravno, i treba da budu takvi. Napr., kažu neki,  odličan film „Sling Blade“ (sa Billy Bob Thorton-om) nikada nisam odgledao do kraja, niti poželeo da ponovo gledam.

Ali, „Lars and the Real Girl” nije takav… nije mračan. Naprotiv, rekao bi da je čak i previše optimističan.

Glavni razlog zbog čega će te ga (možda) odgledati do kraja:

Elem, o čemu se dakle ovde radi ? Lars je povučen mladić koji je odlučio da živi u garaži jer njegov brat i njegova supruga upravo očekuju bebu (ne, neće ta beba da stigne poštom ili da im zakuca na vrata u pola osam uveče, taman kada nešto pametno Vučić ima u TV dnevniku da nam poruči, već je Larsova snaja trudna), te im je prepustio kuću.

Mestašce je toliko malo da se svi međusobno poznaju i što je najvažnije, posao ima za svakoga, te i Lars radi… nešto… što uključuje sedenje u kocki sa „duhovitim“ kolegom i ispred CRT monitora (o.k. film je iz 2007 g.). Tu je i novo zaposlena Margo koja gaji simpatiju ka našem Larsu.

Uskoro, sve se menja iz korena….i kvadrira…pa se opet ukorenjuje. U posetu Larsu stiže devojka. Prava devojka iz Brazila, Bjanka. Jedini problem je što je Bjanka u stvari lutka, naručena preko interneta,uprkos tome što ima sve anatomske delove i stvarno odličnu frizuru.

Dvougao:

Sada, kada znate, kakva je početna „igra“  u pitanju možete pretpostaviti u kom smeru kreće priča. Svi u gradu urnišu od za’e’ancije našeg Larsa i šala šalu stiže, dok on ne pukne, i mitraljezom izrešeta sve koji posećuju lokalnu crkvu (a svi tamo idu u crkvu).

Na sreću ovo nije produkcija Seth Rogena i James Franka ili, ne daj Vučiću, Adam Sendlera pa se ništa od gore navedenog nije desilo.

Naprotiv, svi u zajednici prihvataju i Larsa i njegovu Bjanku i to je osnovna čar ovog filma. Topla (pretopla?) filmska storija je pažljivo realizovana sa finim emotivnim detaljima koji nikada ne prelaze u patetiku. Opet, sve je ovde toliko „ušećereno“ a karakteri toliko dragi i mili da ni za jedan trenutak ne poverujete u realnost ove priče.

Za ljubitelje Rajana Goslinga obavezno filmsko štivo. Za ljubitelje anatomskih napravljenih ženskih lutaka i  ne baš.

Režija: Greg Gillespie

Glume: Ryan Gosling, Emily Mortimer, Paul Schneider, Bianca


Na skali od (1-6) ocena: 3+

recenzija: Biograf

 

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1079

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.