Shutter Island (2010)

Leonardo Di Caprio i Martin Scorsese. Tandem snova u svetu snova. Lepo zvuči ali da li i tako lepo izgleda ?

Istina poneki put može da dovede do ludila. Ako put do te istine vodi preko ludnice na izolovanom ostrvu konačni ishod može biti samo jedan…

1. Ako ste pravi filmofil ovaj film  će te poželeti da pogledate zbog:

Martin Scorceze. Leonardo Di Kaprio. Dennis Lehane. Ne znate ko je Dennis Lehane ? Ako vas mrzi da ga wikiguglate  dovoljno je pomenuti da je ovaj bestseler pisac bio naročito popularan u protekloj deceniji kada je započela njegova filmska slava sa “Mističnom rekom” iz 2003 godine.

2.  A  gledali smo ga :  

 Naveo sam glavne razloge već gore. Plus, kao što znate, ovde obožavamo misterije. Naročito kada te misterije nisu pitanja zašto je uopšte neko došao na ideju da snimi i finansira neki film (kao što se često pitam nakon odgledanih određenih “filmova”)

3. Glavni razlog zbog čega će te ga (možda) odgledati do kraja:

Skorceze je imao ideju da “Shutter Island” bude njegov omaž noir i starim B filmovima (sa nesumnjivim referencama na Hičkoka). I sa te estetske/vizuelne stvari Scorcesse je ‘ubo’ 100%.  Film je prepun čudnih/lepih/atmosferičnih slika.

4. Dvougao:

loše:  

Predug je “Shutter Island”. Misterija (a takva je i u romanu na kome se ova priča zasniva) jednostavno ne zaslužuje čitavih 138 minuta da bi se ispričala. Razrešenje, niti je originalno niti nezaboravno, a svaki iskusniji gledalac morao bi da nasluti odgonetku veoma brzo. Da li biti zadovoljan formom (ne u smislu forme Krstajićeve Srbije ) i ako vas je sadržina razočarala ?

dobro

Glumci su odlični. Di Kaprio nije De Niro ali i tako, fino ga je odmenio u tandemu sa Scorseseom. Ipak, Mark Ruffalo odnosi šnjur. Apsolutni genijalan glumac…i Hulk. Martinova režija kao i uvek precizna, ekonomična gde treba, raskošna gde hoće,

5. Šta bi bilo kad bi bilo:

 Šta bi bilo da je roman “Shutter Island” bolji ? Da se Lehane više potrudio (inače je i jedan od producenata filma) pa smislio malo drugačije razjašnjenje… Ovako….zamalo, pa da bude ono “Džaba ste krečili”…kada vam je stan u rasulu…

Režija: Martin Scorsese

  Glume: Leonardo Di Caprio, Ben Kingsley , Mark Ruffalo

Na skali od (1-6) ocena: 3-

recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka 

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 144