Coherence (2013)

Smešten praktično samo u jednu sobu, uspeva u, gotovo u svih svojih 90ak minuta, da bude interesantan, intrigantan i samo povremeno iritantan.


Najbolje je da gledanju ovog filma pristupite totalno neinformisani o čemu se ovde radi. Ja sam jedino znao da Coherence pripada žanru eSeFa pa kada su se, odmah na početku, osmoro poznanika/prijatelja okupilo na večeri znao sam da  se nešto morati desiti…ubrzo…i da ovo nije film o grupi prijatelja koji eto ćaskaju na nekoj večeri… ili možda i jeste.

Coherence.2013 (1)

U stvari…jeste…na početku je to bla,bla,bla “O kako si divno obučena” ili “Moraš mi dati recept za ovaj dezert” ili “Znaš li da Amir dolazi na večeru sa tvojom bivšom” itd…itd…  Ali, neko usput pomene i kometu koja će te noći proći, neobično blizu, pored Zemlje, zatim tu su i mobilni telefoni kojima ekrani sami od sebe pucaju, a i zastrašujuća priča o jednom događaju u Finskoj…

Coherence.2013 (5)

Tek nakon gledanja Coherence sam saznao da su veći deo scenarija, tačnje dijaloga, glumci sami improvizovali na snimanju, tj. režiser Byrkit im je dao samo osnovne instrukcije i motive likova. I ne samo to. Kompletan film je snimljen u njegovoj kući. 

Coherence.2013 (6)


Coherence lagano podiže tenziju i kada naši junaci (a i mi sa njima) konačno otkriju šta/ko/zašto stoji u pozadini misterioznih događanja film postaje još zanimljiviji. 

Coherence.2013 (3)
Naravno, Coherence nije savršen. Snimljen je sa isuviše malim budžetom da bi se na najefektniji način bavio SF temom koju je izabrao (recimo samo da je u pitanju teorija nečije mačke) a i scenario (improvizacija) ponegde škripi  nerezonskim potezima pojedinih aktera.

 Ipak i takav, Coherence drži pažnju i predstavlja zanimljivo gledalačko iskustvo.

Osim što atmosferom podseća na jedan (takođe budžetski skroman) film o kome smo već ovde pisali, u svojoj poslednjoj trećini takođe “preuzima” (inače u Exam-u centralnu) temu šta smo sve spremni učiniti radi ostvarenja cilja. 

Coherence.2013
a ovo je mogla biti jedna fina i dosadna večera

 Izgleda da zatvoreni prostori, u situacijama kada se tu doda i element neizvesnosti i nedokučivih pojava, uvek u ljudima izaziva paranoju i ekstremne postupke…barem takav stav zauzimaju autori oba filma.

samo da nam nisu "isključili" struju
samo da nam nisu “isključili” struju

Režija: James Ward Byrkit

Glume: Nicholas Brendon

              Emily Baldoni

              Elizabeth Gracen

Na skali od (1-6) ocena: 3+


recenzija: Biograf

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1081