Ken Parker 02

"Džentlmeni" i "Ubistvo u Vašingtonu"

Ako nemate pojma ko je Parker Ken ili želite malo dužu priču o njemu, o meni i o Robertu Redfordu onda svratite na prikaz prve knjige njegovih doživljaja, pod nazivom, “Ken Parker 01“.

  • 3. “Džentlmeni”

Od četiri epizode koje čine prve dve knjige avantura ovog plavokosog trapera “Džentlmeni” mi se najmanje dopala. U njoj, u prvih 40-ak strana i nema Parkera (što i nije problem jer je početak sasvim solidan) već pratimo dogodovštine  nek’dašnjih južnjačkih vojnika koji i dalje, možda, žale za Jugom.

Jedan, Kirk Kolins (nek’dašnji oficir a sadašnji pljačkaš i ubica) iz meksičkog zatvora pokušava da oslobodi poznaninika i njegovu bandu. Drugi , Lu Hendrik, vođa bande pljačkaša i ubica, čami u meksičkom zatvoru nadajući se da će ga neko osloboditi. Radnja koja praktično započinje na petak trinaesti, 1870 godine, prenosi se u Meksiko, a potom, opet, baksuzno (bar za mnoge učesnike), vraća u Vajoming.

U ovoj epizodi imamo zanimljiv napad na voz, intrigantni odnos antagonista i protagonista, otmicu i poteru,  moralne dileme i trileme, Pinkertonovog agenta, damu u nevolji i glavnog negativca nacrtanog po uzoru na Li Marvina (Ovi mlađi verovatno pojma nemaju ko je Marvin Li ali oni i ne čitaju Parkera Kena)

“Džentlmeni” se dobro drže u prve dve trećine. Zatim sledi “raspad sistema” i među likovima ali nažalost i u samom stripu. On bezmalo čitavu priču dovodi do granice besmisla. Naime, neki od već pomenutih likova, preduzimaju akcije (i reakcije) koje su nedovoljno/neopravdano motivisane (barem u skladu sa onim što nam je do tada prikazano) a moralni kodeksi po kojima iznenada počinju da se vladaju postaju problematični na puno nivoa.

Ken je  sklonjen u stranu, njegova uloga u ovoj epizodi gotovo neprimetna, ali se u “Džentlmenima” pojavljuju likovi koji će imati značajniju ulogu u nekim narednim epizodama,

Na Ken Parkerovoj skali od (1-5)  ocena: 2

—————————————————————————————————-

_____________________________________________________________________________

  • 4. “Ubistvo u Vašingtonu”

“Ubistvo u Vašingtonu” je prva velika epizoda Kena Parkera. Tako piše i u predgovoru izdanja ali i oni koji je po prvi put čitaju mogu naslutiti njenu epsku dimenziju. Ne samo što se sama završava klasičnim “cliffhanger-om” nego se i bavi velikom temom. Ken stiže u Vašington. Namera mu je da upozna  komesara za indijske poslove, Irokeza Elijo Donehogavu sa problemima Dakota ( koji mirno žive u rezervatu Montane). Naime, nemilosrdni predstavnici rudarskih preduzeća ne biraju sredstva da ih ponovo oteraju sa njihovih poseda nakon što su već pristali da napuste svoja vekovna ognjišta i nasele rezervat.

 Donehogava   poziva Kena u senat. Tamo Parker održi jedan upečatljiv i vatren govor, političke tenzije u Vašigtonu rastu, a kada se kapital (i njegovi vlasnici) osete ugroženim oni ne biraju sredstva kojim će ga sačuvati (i uvećati) te se desi i ono iz naslova epizode.

“Ubistvo u Vašingtonu” osim što nam na veoma efikasan način daje presek stanja američkog društva tog doba  uspeva i da istovremeno bude jedna dinamična epizoda puna (ne)očekivanih preokreta i da prostorno i vremenski pokrije puno toga. Veoma dobra, gotovo odlična epizoda.

Na Ken Parkerovoj skali od (1-5)  ocena: 4

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1083

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.