Panišer 1 – Na početku beše…

U crno obojeno u meni je sve...

Ako kažem da mi je Gart Enis zauvek promenio život zvučaće i previše bombastično ali verujte mi…što se tiče stripova…Enis je “kriv” za sve.

Kada sam pre više od decenije nabavio (na nekom super popustu) nekoliko izdanja Belog Puta nisam ni slutio da će mi Enisov “Propovednik” toliko oduševiti da ću upravo zbog njega, definitivno ponovo krenuti tom “mračnom” stripovskom stranom sa koje mi je, tada sam mislio zanavek, a sa raspadom Jugoslavije i prestankom redovnih strip “fikseva” na kioscima to je delovalo definitivno, “spasila” profesorka srpskog jezika u IX gimnaziji.

Rekla je: “Stripovi su vam đubre, najniži oblik stvaralaštva i nemaju veze sa umetnošću”. A ja, naivan i mlad kao ruža, poverovao sam u te stvari, prodao/predao gomilu LMS i ZS onom liku sa Zelenjaka, i prestao da pratim stripove… Dobro, bilo je tu i raznih drugih faktora ali volim da (ubeđujem sebe) kažem da je :”Profesorka kriva za sve!!!”

Elem, da preskočim sada gomilu teksta koji mi se mota po glavi (i koji ću kad tad raspostreti pred svima vama) i da samo još dodam da mi je taj prvi broj “Propovednika” jedino i što mi je ostalo u kolekciji od te davne “kobne” kupovine.

On je vijetnamski veteran kome su kriminalci ubili porodicu. On je usamljeni ratnik protiv zločinaca. On je tužilac, sudija i dželat. On je oličenje kazne. On je Frenk Kasl. On je Panišer.
Darkwood vam ponosno predstavlja prvu knjigu definitivne verzije Marvelovog anti-junaka iz pera čuvenog scenariste Garta Enisa, prvu knjigu koja će Kasla provesti od vijetnamskih močvara koje će mu odrediti sudbinu a da toga nije ni svestan, pa do urbane džungle Njujorka u kojoj Panišer i dalje vodi svoj usamljeni i krvavi rat.
Dosta je zločina. Sad sledi kazna.

Ova prva knjiga od 240 strana (inače u superiornoj Darkwood opremi/izdanju) sastoji se od dva dela. Prvi, pod celinom nazvanom “Rođen”, u 4 dela se bavi Kaslovim danima u Vijetnamu, tačnije četiri dana, i ona je, u najboljem smislu te reči, prava Enisova “kaubojština”.

Svi oni koji vole Enisov cinizam, crni i iskreni humor i oštre “političke” žaoke morali bi posebno da uživaju u njemu.

Drugi, i veći deo, izdanja čini segment “Na početku beše…”. Kasl je već dugo Panišer a ovde gledamo njegovo temeljno urnisanje italijanske mafije. Tu su i neki “igrači” sa strane i kompletno je ovo zabavan i ubitačan strip. “Mana” mu je što Enis ovde ne može ipak da bude 100% originalan, mora da se drži osnovnih marvelovskih konvencija, pa možda zbog toga, Enisov Frenk Kasl “ne ide” tamo gde je sve možda mogao “da ode”…a ode gotovo svuda…i učini gotovo sve….

Na skali od (1-5) ocena: 4

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.