Durango (knjiga 1&2)

Zovu ga Mirotvorac a nije ni Dolph Lundgren ni George Clooney. On je Durango.

Moram priznati, uopšte se nisam sećao “Duranga” iz doba SFRJ. Kažu (i ne lažu) da je par epizoda objavljeno od strane Dečjih Novina.

Originalno objavljen 1981 godine u prvom albumu “Psi umiru zimi”, nesumnjivo je (i ništa novo neću reći) da je glavnu inspiraciju, scenarista i crtač, Iv Svolf “preuzeo” iz špageti vesterna Serđa Leonea dok je i sam lik Duranga, manje više, preslikani Klint Istvud.

Ovaj belgijski autor je tada (1980) imao tek 25 godina ali će, kao i mnogi drugi, upravo i ostati upamćen po tom svom “prvom” liku koji eto “izlazi” i dalje (za sada poslednji 18 album po redu objavljen je 2021 godine a Svolf već dugo samo potpisuje scenarije dok druga ekipa crtača crta)…i to na raznim mestima.

Sam Durango se pojavio 1980 godine kao dodatni strip u Sexstar-u

Prvi integral

(u izdanju Golconde) nam donosi četiri priče:

1: Psi umiru zimi 

Zima,sneg, vešanje, stranac, opaki bandit revolveraš, dama u nevolji, bratski poziv u pomoć i osveta… Vajoming 1896 godine.

Tu je kompletna ikonografija vesterna sa mnogo puta viđenim motivima ali uopšte mi ne smeta. Naprotiv, epizoda je efikasna i ubitačna, veoma surova i naivna samo utoliko što smo slične priče već puno puta čitali/gledali…

Ako niste (čitali/gledali) onda će vas i prilično iznenaditi kojim putem Svolf odlučuje da nas vodi mada prava iznenađenja tek slede u narednim epizodama.

2: Horde gneva 

U ‘Hordama gneva’ banda pljačkaša odlučuje da se privremeno sakrije u gradiću/komuni koja nema ni salun ni šerifa ali ima crkvu. Idealno mesto za teror i iživljavanje nad nemoćnim stanovništvom samo da nije tu, igrom slučaja i Durango koji vida rane iz prethodne epizode.

Sledi krvavi pir…

3: Zamka za ubicu 

Durango biva angažovan za telohranitelja u mestu u kome slede izbori za gradonačelnika. Ali i pre nego što započne svoju misiju čovek kojeg je trebao da štiti biva ubijen a njemu smešteno ubistvo.

Na prljave pokvarene revolveraše smo već navikli u prve dve epizode ali u ovoj i u onim pričama koje slede počinje da dominira prljava pokvarena sprega između politike, biznisa i kriminalnog ološa koji nema nikakvih skrupula…

Hajde to što se ovakve stvari dešavaju na Divljem zapadu krajem 19 veka…dešavaju se i sada…upravo pred tvojim nosem…ovde.

4: Amos 

Druga knjiga nam donosi naredne 4 epizode. Prve dve, zajedno sa prethodnom “Amos” bih svrstao u nekakvu “meksičku desperados trilogiju”.

5: Divlja Sijera
6: Sudbina jednog desperada

U ove tri priče Durango će “steći druga do groba” a umalo i hroničnu upalu zgloba. Završiče u zatvoru, pa i potom van njega, pucaće na meksičke generale a juriće ga i mnoge plaćene budale. Revolucija nikada nije bila zabavna ali naći ćete u ovim pričama sasvim dovoljno zabave”


7: Usamljeni grad

Opet stranac (Durango) stiže u grad koji teroriše banda a tu je i maskirani vođa koji se krije kao ugledni građanin ovog mesta kojem sledi neumitno umiranje.


8: Razlog za umiranje

Ovog puta (kao i mnogo puta) Durango biva uvučen u zaveru iza koje se kriju (opet) beskrupulozni banditi, biznismeni, žene i očajnici

Prilično sam zadovoljan “Durangom”. Da li je to zbog toga što definitivno nije namenjen maloj deci te i mi, matori, možemo da uživamo u njemu ili zbog toga što Svolf nema milosti ni prema kome pa ni prema svom junaku Durangu (koji će već u prvih nekoliko epizoda doživeti/preživeti radikalnu transformaciju koju namerno nisam pominjao jer…otkrijte sami) pa mi je, uprkos naivnosti zapleta, ipak zanimljivo ko će na kraju epizode stajati na nogama…ne znam.

Radujem se trećem integralu koji uskoro sledi mada, najčešće, kako neki serijal odmiče slede sve slabije priče…

Na vestern skali od (1-5) ocena: 3+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1081

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.