Komanča 1

Komanča se u svom žanru ističe ponajpre smelim, ekspresivnim Hermanovim crtežom.

Komanča je ime vlasnice ranča “Tri šestice” u državi Vajoming. Nalazi se na ivici bankrota a jedinu pomoć na imanju ima od starog Ten Galonsa. Kada se riđokosi stranac po imenu Red Dast pojavi na ranču i Komanča mu ukaže poverenje i zaposli ga kao upravnika, započinje vestern avantura za koju mnogi smatraju da se nalaze u rangu “Bluberija” i da svakako pripada vrhovnim reprezentima francusko-belgijske škole stripa.

Barem se tako priča na sajtu izdavača “Čarobna knjiga”, u krugovima izvesnih strip forumaša a bome iste ćete informacije dobiti ako i malo proguglate…

Kao što sigurno znate mlad sam kao rosa u podne te sam Komanču čitao još u prošlom veku u Stripoteci, Spunk-u, Super-u i ko zna gde još, jer se ovaj serijal pojavljivao u raznoraznim strip izdanjima pokojne Jugoslavije. Autor Hermann je oduvek bio veoma popularan (i to sa pravom) na ovim prostorima i ne čudi što je praktično kompletan njegov opus trenutno dostupan u novim izdanjima širom exYu.

Sećanja su uvek varljiva ali Komanča mi je ostala u dragoj uspomeni. Kada sam nabavio ovo (inače stvarno odlično) izdanje uplašio sam se jedino da možda zapleti ovih priča neće biti previše naivni.

Pokazalo se da moja strahovanja bila neopravdana. Greg-ov scenario za ove prve 3 epizode nije naivan u smislu zapleta. U pitanju su sasvim korektne priče koje ne pate od nekakvih neverovatnih preokreta i dešavanja koja vam vređaju “mozak”.

U prvoj epizodi “Red Dast” upoznajemo glavne junake i prve negativce koji imaju plan da otkupe Komančin ranč i spremni su i za najgore sabotaže da bi ih ostvarili. Imajte u vidu da su ove prve epizode (iz 1969) u legendarnom časopisu “TinTin” objavljivane u delovima te su vidljivi počeci/krajevi tih poglavlja, sa sve značajnim epskim objašnjenima i najavama, koji, iz današnje perspektive deluju…pa….smešno…u pozitivnom smislu…

U sledećoj priči “Ratnici beznađa” naši rančeri se po prvi put susreću sa indijancima, Čejenima, koji su na pragu pobune jer im država nije isporučila obećanu hranu. Ovde ima nekoliko naivno/upitnih odluka naših junaka a sam rasplet ne donosi očekivani veliki sukob koji je prethodno bio fino i postepeno građen tokom čitave priče.

“Vukovi Vajominga” je i najbolja epizoda od početne tri. Ti “vukovi” su jedna obična banda čiju okosnicu čini braća Dobs. Veoma su živopisno i realistično prikazani. Sam kraj ove priče dodatno pocrtava jedan od osnovnih kvaliteta ovog serijala….kontinuitet.

Videćete i sami da se određene teme, sukobi i, najvažnije, likove provlače kroz sve tri epizode a u epilogu shvatamo da više niko nije siguran i da nas u sledećim epizodama čekaju neki konačni obračuni.

Na skali od (1-5) ocena: 3 +

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.