Supermen: Carstvo tvoje aka Kingdom Come (1996)

Spektakularno naslikana mračna vizija budućnosti u kojoj se postavlja pitanje šta to jednog čoveka čini natčovekom – i ima li nade za svet koji je odgovor na to pitanje zabravio.

Supermen je otišao u penziju pre 10 godina a svet je za to vreme zaboravio i na njega i na doba “mira” koje je tada vladalo. Zemlju su prepravili drugi superheroji koji nemaju obzira ni prema ljudima ni prema planeti. Iliti, što bi nam rekao izdavač “Darkwood” u svom opisu

U svetu u kome nema nade, u kojoj su ideali proćerdani a nadanja protraćena, u kome je „superheroj“ prljava reč, razočaranom svešteniku Normanu Makeju u posetu dolazi proviđenje i donosi poruku: Zemlji predstoji apokalipsa, rat koji će okončati sve ratove – i čovečanstvo zajedno sa njima.

Norman Makej polazi u potragu za nekadašnjim velikanima – Supermenom, Betmenom, Čudesnom Ženom i ostalima – kako bi otkrio uzroke apokalipsa, uz majušnu nadu da će uspeti da je spreči.

Generalno, nisam neki ljubitelj ovakvih super spektakla koji kombinuju gomile poznatih, manje poznatih (a vala i totalno nepoznatih) super heroja bilo onih iz (DC) Lige pravde ili Osvetnika (Marvel). I ovde je takav slučaj ali za razliku od sličnih ostvarenja (koje sam čitao) priča ima i nekakvu filozofsku religijsku podlogu/pouku što neki od ovakvih radova često i imaju ali, za razliku od tih mnogih drugih, ova priča stvarno ima i svoj početak i odgovarajući epilog.

Nažalost, propovedanje ovde često ide nauštrub same akcije te ne smatram “Supermen: Carstvo tvoje” zabavnim kao što je napr. “Građanski rat“. Takođe, mnoštvo likova onemogućava da ova priča o Supermenu bude onoliko intimna kao u veoma dobrom Supermen: Među zvezdama, ali kao što rekoh sve je ovo do ličnog ukusa i onog šta Vas interesuje u ovakvim ostvarenjima.

Crtež je i više nego solidan i sve u svemu ovo jeste dobar strip.

Na skali od (1-5) ocena: 3

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 209

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.