Supermen: Carstvo tvoje aka Kingdom Come (1996)

Spektakularno naslikana mračna vizija budućnosti u kojoj se postavlja pitanje šta to jednog čoveka čini natčovekom – i ima li nade za svet koji je odgovor na to pitanje zabravio.

Supermen je otišao u penziju pre 10 godina a svet je za to vreme zaboravio i na njega i na doba “mira” koje je tada vladalo. Zemlju su prepravili drugi superheroji koji nemaju obzira ni prema ljudima ni prema planeti. Iliti, što bi nam rekao izdavač “Darkwood” u svom opisu

U svetu u kome nema nade, u kojoj su ideali proćerdani a nadanja protraćena, u kome je „superheroj“ prljava reč, razočaranom svešteniku Normanu Makeju u posetu dolazi proviđenje i donosi poruku: Zemlji predstoji apokalipsa, rat koji će okončati sve ratove – i čovečanstvo zajedno sa njima.

Norman Makej polazi u potragu za nekadašnjim velikanima – Supermenom, Betmenom, Čudesnom Ženom i ostalima – kako bi otkrio uzroke apokalipsa, uz majušnu nadu da će uspeti da je spreči.

Generalno, nisam neki ljubitelj ovakvih super spektakla koji kombinuju gomile poznatih, manje poznatih (a vala i totalno nepoznatih) super heroja bilo onih iz (DC) Lige pravde ili Osvetnika (Marvel). I ovde je takav slučaj ali za razliku od sličnih ostvarenja (koje sam čitao) priča ima i nekakvu filozofsku religijsku podlogu/pouku što neki od ovakvih radova često i imaju ali, za razliku od tih mnogih drugih, ova priča stvarno ima i svoj početak i odgovarajući epilog.

Nažalost, propovedanje ovde često ide nauštrub same akcije te ne smatram “Supermen: Carstvo tvoje” zabavnim kao što je napr. “Građanski rat“. Takođe, mnoštvo likova onemogućava da ova priča o Supermenu bude onoliko intimna kao u veoma dobrom Supermen: Među zvezdama, ali kao što rekoh sve je ovo do ličnog ukusa i onog šta Vas interesuje u ovakvim ostvarenjima.

Crtež je i više nego solidan i sve u svemu ovo jeste dobar strip.

Na skali od (1-5) ocena: 3

About DeHičkok 128 Articles
Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš novi virtuelni član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...

Be the first to comment

Postavite pitanje ili ostavite komentar...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.