Supermen: Među zvezdama

Ovo je ep o poslednjim danima prvog superheroja, o čudnom došljaku sa zvezda koga je njegov otac poslao na Zemlju da poboljša čovečanstvo i o svemu što mu se dogodilo.

Negde, nekad, a možda baš prilikom priče o nekom drugom stripu, izjavih da sam pripadnik dinosaurus generacije, a dinosaurusi su, kao što znate, na kraju izumreli. Zato, vi deco 21 veka, batalite šta vam ovaj čiča priča.

Za mene  je Supermen oduvek bio (i biće) pokojni Kristofer Riv, čije sam prvo pojavljivanje dočekao u nekim ranim jutarnjim satima prvog januara neke osamdeset i neke, u doba kada je premijera nekog filma na televiziji bio veeeliki događaj (ili je to barem bio meni). Supermena sam povremeno sretao i u strip magazinu Eks, na kome smo ga, u punom koloru mogli videti samo na privlačnim naslovnim stranama.I zato, kada vam ovaj čiča kaže da je “Supermen među zvezdama” najbolji strip o Supermenu koji je pročitao, uzmite vi to, deco draga, sa zadrškom ili još bolje sa zaprškom jer mogu samo zamisliti kako vi, deca (DC/Marvel) univezuma, doživljavate ove “dosadne” slike sa oblačićima. Grant Morison je stvorio  pravi epik na ovih 300-ak strana, u kojem Supermen, suočen sa neumitnom smrću (prokleti Leks Lutor), odlučuje da iskoristi preostalo vreme da se suoči sa duhovima prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, i da mirne savesti, ode na večni počinak. Morison vešto koristi već (svima) poznate kanone mita o Supermenu dodajući originalna i često neočekivana razrešenja nekih večitih pitanja (napr. odnos između Luis Lejn i Klark Kenta) i gradi priču koja je istovremeno veoma interesantna i, što je za ovakve stripove retko, prilično emotivna. Kao neiskusni poznavalac strip zaostavštine ovog superheroja tokom čitanja sam bio ubeđen da se Morison, u svakoj od epizoda, referiše (jel ova reč uopšte postoji) na neki već poznat događaj iz Supemenove prošlosti. Tako je sve delovalo prirodno i lako. Mož’te misliti kako sam bio prijatno iznaneđen kada sam, nakon završetka, otkrio da je ovde mnogo više originalnih njegovih ideja i da su mnogi likovi, prijatelji i arh neprijatelji, u stvari Morisonove kreacije. Naravno, nisu sve priče podjednako dobre ali kao celina ovo je (i na crtačkom planu Grant/Kvajtli) vrhunski strip.

Izdavač Darkwood je opet napravio tehnički savršeno izdanje (ili barem meni to tako laički deluje, verujem da bi oštri, infracveni pogled, koji osim Supermena poseduju i mnogi naši strip kolekcionari ovde otkrio i neke mane).

“Supemen među zvezdama” je jedan od onih stripova kojima ću se često vraćati i koji svojim vanvremenskim kvalitetima to apsolutno zaslužuje.

Na skali od (1-5) ocena: 4+

 

ovaj tekst posvećujem jedinoj Luis Lejn koja nas je napustila u maju ove godine

(Margot Kidder 1948 -2018)

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.