Oči i tama (Riznica Bonelli br. 3)

Pristojna priča u pristojnom izdanju po pristojnoj ceni...

Izdavač “Čarobna knjiga” je u jesen prošle godine pokrenula još jednu strip ediciju, ovog puta, pod nazivom “Riznica Bonelli”.  Time je nastavila tradiciju ustanovljenu sa “Best of Marvel” i “DC Gold” (sve neki predivni naslovi) da objavljuje izdanja svih strip kuća ne svetu celom, sve pod parolom “Neka cveta 1000 cvetova”.

Što se mene lično tiče, nemam ništa protiv. Samo neka izlazi što više stripova i da postoji što više čitalaca. (da ne ulazimo sada u polemiku da li je potrebno imati nekakav plan (šta objaviti)  ili raditi stihijski)

Nisam do sada čitao ništa iz ove riznice, ali kada mi je, sticajem (razmenjenih) okolnosti, stigao ovaj primerak moram priznati da mi je, na osnovu naslovne stranice i sadržaja, srce radosno zaigralo jer sam neko ko veoma voli italijanski giallo

Milano, 1908. godine. Dok slikar Alesandro Simoneti pokušava da prenese svoje demone na platno, u gradu se događa niz svirepih zločina koji podstiču novinarsku maštu: rađa se „Pub Herc”, neuhvatljivi, nemilosrdni junak crne hronike. Komesar Mateo de Vitalis, zapovednik prve jedinice Naučne policije u gradu, polazi u potragu za ubicom…

Na žalost, ovaj strip nema mnogo veze sa giallom. Na sreću,  to i nije toliko bitno jer je u pitanju jedan solidan krimić koja se proteže na, uglavnom zanimljivih, 300-ak strana.  Kompletni autor (od korica preko scenarija do crteža) je Điđi Simeoni  (Gigi Simeoni) i imajući u vidu taj podatak, utisak o “Oči i tama” može biti samo još pozitivniji.

Crtež je lep i apsolutno funkcionalan za ovu priču koja u svom središtu ima slikara Alesandra Simonetia koji gonjen (kreativnim) ludilom postaje serijski ubica. To što je ubica praktično centralni karakter ovog dela odmah eliminiše misteriju (ko je “Pub Herc”) ali istovremeno daje i priliku Simoneu (Điđiju) da sve ostale junake ove storije ostavi na brisanom prostoru. Naime, niko nije siguran u “Oči i tami” pa nakon šokantnih smrti nekih protagonista, tenzija do same završnice neprestano raste. Upravo u toj završnici, Điđi (Simeoni) ne uspeva da odoli nekim jednostavnim, slasher (Dilan Dog) rešenjima, te ona umalo upada u tipičnu Bonelli trivijalnost.

Na sreću, to skretanje nije i fatalno te, na kraju, imamo ipak pristojan završetak ove kriminalističke priče sa početka prošlog veka. Što se samog izdanja tiče, tvrdokoričeno, kvalitetno odštampano i pristojne cene (1000 din).  Da li ovo znači da ću sada poželeti da imam svaki broj ove riznice ? Pa i ne baš, ali sigurno je da ću sada obratiti pažnju i na nju.

Na skali od (1-5) ocena: 4-

recenzija: Biograf

U cilju popularizacije stripa na našim prostorima, započinjemo prikaze aktuelnih (i manje aktuelnih) izdanja. Na žalost, strip je gotovo nestao sa kioska i postao je elitna (i često veoma skupa) roba koja se može nabaviti samo u knjižarama. I dok je normalno da se određene publikacije te devete umetnosti svojim kvalitetom i nalaze u knjižarama neophodno je imati i zdravo kiosk izdanje. Tiraži stripova su sve manji svuda u svetu pa ne čudi što je takav trend i kod nas. Klince, pored video igrica i gomila druge lako dostupne zabave, jednostavno više ne zanima ova jedna od najstarijih ljudskih umetnosti.

Same ocene u ovim “recenzijama” smatrajte informativnim i nemojte se previše obazirati na njih. Kupite bar jedan strip mesečno, nije skupo*...”

* Čarobna knjiga generalno ima sasvim korektne cene svojih stripova. “Problem” koji imam sa ovim izdavačem više se odnosi na njegovu “politiku”…u praksi, i nema nekih problema 🙂
Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.