Slasher (2016-?)

Misterija, krvi do kolena, milina... i sve to na Netflix-u

„Slasher“ je solidna slešer serija koja nam je prošle godine stigla iz Kanade. Ljubitelji slasher-a morali bi biti zadovoljni i dometima ove osmodelne tv storije jer, generalno, ako si ljubitelj sleshera sledi da glede njih imaš (tj. nemaš) i ne baš velika očekivanja.

Glavna junakinja se, sa svojim partnerom (ne sećam se da li je baš zvanično suprug), doseljava, posle mnogo godina ,u svoj rodni kraj, rodni gradić, rodnu kuću. Kuća joj je i bukvalno rodna, jer u njoj je došla na svet, tako što je neki manijak, sa maskom Executionar-a/Dželata (znate kako su se oblačili oni sjajni likovi koji su obavljali poslove vešanja i glavoseka), u dramatično efektnom početku serije, maskarirao njene roditelje a potom je izvadio iz majčine utrobe carsko-dželatskim rezom . Naravno, čim je stigla, neko novi, sa istom maskom, kreće u krvavi pir na opšte zadovoljstvo širokog gledališta (od 3 čoveka).

Ovo je definitivno bolje nego serija „Scream“ mada je definitivno, i prilično vidljivo, skromnijih produkcionih kapaciteta (nervira kamera sa kojim je ovo snimljeno, Kanada ipak nije zemlja „trećeg sveta“ pa da moraju da snimaju u VHS rezoluciji ispranih boja gorih nego sa onih požutelih starih slika).

Glumci ? Eto, mogu da kažem da nisu loši. Niko tu nešto ne briljira ali nema mnogo ni šmire.  Ili, jednostavno rečeno, ne nerviraju previše. Verovatno je tako zbog nekoliko stvari.

-„Slasher“ nema milosti prema svojim junacima i u svakoj epizodi nas udostoji svoga naslova.

-„Slasher“ za slasher ima pristojnu priču  a motivi svih likova (od žrtava, osumnjičenih pa do dželata) su u granicama prosečnog IQ na koji su ljubitelji  već navikli (ili ga i sami imaju…mislim na IQ). Btw. i ja se ubrajam u ljubitelje slasher-a…dakle, nema ljutnje

Ako neko počne da gleda ovu seriju a zatim gunđa zašto je neko nešto (nije) uradio, tipa „Pa čemu služe mobilni telefoni kreteni !!!!“ onda „Slasher“ a i slasher kao žanr nije za njega. Sa druge strane, kada serijal baziraš na ipak reprezentativnom, i daleko iznad proseka, delu poput „Scream“-a, onda seriji koja se diči tim imenom možeš i da zakeraš…mada,definitivno mnogo me više nervira glupost junaka ex MTV serije “Scream” nego ove kanadske.

I tu dolazimo i do glavnog problema „Slasher“’-a. „Slasher“ nema ambicija da menja žanr, da se bavi nekakvom revolucijom i preispitivanjem osnovnih postulata, niti svaki „projekat“ na tu temu i treba da ima takve ciljeve. Ipak, ako već snimate tv seriju koja već ima takav, simboličan, naziv zašto se ne potruditi i dati malo više originalnosti i truda da se ovo delo razlikuje od gomile prosečnih ostvarenja koje nam je ovaj horor pravac podario.

Prosečno, gledljivo, zaokruženo i bez (mnogo) vređanja gledaočeve inteligencije. Za neke ( ljubitelje poput napr. mene) sasvim dovoljno. Za druge, moguće i većinu, „Slasher“ neće biti nešto čega će se „dohvatiti“

Na skali od (1-5) ocena: 3 *

recenzija: DeHičkok

 

 

* sasvim zaslužena trojka, kako dati manju ocenu kada nam ovde glumi ostareli Nik Sloter…

  • u međuvremenu se pojavila i druga sezona o kojoj možete čitati ovde...bez Nika Slotera ;(
DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 209

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.