It Follows (2014)

Naredni film David Robert Mitchell-a "Under the Silver Lake" nije uspeo da ga smesti u autore od kojih se očekuje mnogo...Izgleda da je proćerdao svoju šansu...

“It Follows” je zanimljiv mali (indie) horor film.  Pojam indie nema veze sa Indijancima niti sa Indijanom Džons a vala ni sa nekakvom pevačicom Indi.

Kada rekoh mali, mislim na pre svega njegov budžet koji je, prema dostupnim podacima, iznosio tek oko 2 miliona dolara. Naravno, skroman budžet ne znači da su i ambicije autora skromne. Ne, David Robert Mitchell, koji je i pisac scenarija, u “It Follows” nam priča alegoričnu priču o (seksualnom?) sazrevanju tinejdžera u savremenom svetu, o opakim bolestima koje haraju (sida?), o prolaznosti života i smrti koja nas sve čeka (i prati?).

Da, upravo ta višeznačnost ovog filmskog dela donela mu je silne pohvale (pojedinih kritičara) te je čak svoju premijeru imao na prestižnom kanskom festivalu 2014 (doduše ne u glavnom programu ali u uglednoj tzv. “Internacionalnoj kritičarskoj nedelji” selekciji)

I tu je i osnovni problem “It Follows”.  Nije dovoljno fokusiran ni na jednu od tema koje pokreće. Sjajna (originalna?) ideja o misterioznom užasnom prokletstvu koje se, kao zaraza, širi i manifestuje u vidu zlokobnih prikaza koje “ukleti” nesrećnik jedini vidi i koje ga slede i polako mu se, ali sigurno, približavaju imala je stvarno odlične potencijale (setimo se napr. ništa skupljeg ali zato spektakulrano jezivog i odličnog japanskog Ringu  koji se zasnivao na ideji sa sličnim principima).

Druga mana mu je što se glumci u ovom filmu nisu baš nešto pokazali. Osim Maike (The Guest) Monroe koja je i ovde uverljiva i solidna, ostali glume  na nivou (loših) turskih serija te i to doprinosi slabijem utisku koji je “It Follows” ostavio na meni.
 Sa druge strane, sjajna fotografija i korišćenje širokih kadrova koji neodoljivo podsećaju na Karpentera (što može biti samo plus) čine ovaj film vizuelno privlačnim i daju mu novu (kvalitetniju) dimenziju.

“It Follow” definitivno pada u drugoj polovini čemu doprinosi i bezvezni “antiklimaktični” kraj. Ipak i ovakav, sa svim svojim manama, predstavlja dašak osveženja na američkoj horor sceni i jedan od boljih filmova koji nam je stigao u poslednjih par godina. To, nažalost, više govori o opštem tužnom kvalitetu današnjeg horora nego o samoj vrednosti “It Follows”.

Režija: David Robert Mitchell
Glume: Maika Monroe, Daniel Zovatto,Keir Gilchrist

Na skali od (1-6) ocena: 3+

recenzija: Gimitrije Verzić, duh sa dva plava oka

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 143

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.