The Guest (2014)

Pre nego što nam je doveo u goste Konga jedan drugi gost je bio aktuelan...

Čekajući tekst o novom Wingard-ovom filmu, tada (2014) veoma mladog režisera, red je da se podsetimo ove recenzije, originalno objavljenje 2015 godine.

Adam Wingard postaje zanimljiv reditelj. Ovaj mladi autor (rođen 1982) je 2011 godine snimio interesantan horor “You’re Next” a eto prošle godine videli smo i njegovu zanimljivu posvetu klasičnim niskobudžetnim akcijašima/trilerima iz osamdesetih godina prošlog veka.

David Collins (Dan Stevens The Call of the Wild aka Zov divljine (2020)) stiže u malo mestašce negde Vučiću iza nogu, pravo na vrata porodice Peterson. Predstavlja se kao ratni drug njihovog sina koji je nastradao u Avganistanu i Petersonovi,tj. majka, skrhana bolom zbog gubitka svog voljenog prvenca,(o)lako poverava u priču misterioznog stranca i nudi mu gostoprimstvo u svom domu.

David, zahvaljujući svom šarmu, veoma brzo stiče simpatije svih članova familije, oca i mlađeg sina-pubertetlije, dok jedina koja je sumnjičava ostaje ćerka Ana.

Maika Monroe kao Anna

Ovu postavku “The Guest” smo već bezbroj puta videli u nekim drugim filmovima i nije nimalo originalna ali Wingard, tj. scenarista Simon Barret (koji je scenarista i njegovog prethodnog “You’re Next“) i nisu želeli da tu budu originalni jer je, kao što rekoh, u pitanju omaž.

Ovu postavku “The Guest” smo već bezbroj puta videli u nekim drugim filmovima i nije nimalo originalna ali Wingard, tj. scenarista Simon Barret (koji je scenarista i prethodnog “You’re Next) i nisu želeli da tu budu originalni jer je, kao što rekoh, u pitanju omaž.

 Zbog toga druga, kontroverzna, polovina filma upravo zbog neispunjenih očekivanja verovatno deluje još katastrofalnije nego što je to realno. Naime, “The Guest” se u završnici pretvara gotovo u parodiju samog sebe, a upliti tinejdž slešera i akcijašenja na (lošem) nivou Wings Hausera/Univerzalni vojnik, urušavaju strukturu filma i  pretvaraju ga u gotovo negledljiv karambol.

Da sam mlađi ovaj film bi mi bio mnogo slađi…ali ne zbog Dan Stevensa već zato što je tako subverzivan..

Režija: Adam Wingard
Glume: Dan Stevens,Maika Monroe,Sheila Kelley

Na skali od (1-6) ocena: 2 +

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1095

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.