The Call of the Wild aka Zov divljine (2020)

Pas koji nije voleo vozove...

Režija: Chris Sanders
Glume:   Harrison Ford, Karen Gillan, Bradley Whitford, Dan Stevens, Omar Sy

O čemu se ovde radi: 

Bak, psu velikog srca (i još većeg gabarita) , do skoro savršeni život, okreće se naglavačke. Odjednom ga sele(kradu) iz svog doma u Kaliforniji i odvode u egzotične divljine Aljaske u vreme Zlatne groznice s kraja 19 veka. Kao novajlija zaposlen u ekipi pasa koji vuku sanke za dostavljanje pošte, a kasnije i vođa tima, Bak doživljava avanturu života” pozajmljeno i prepravljeno sa zvaničnog reklamnog materijala

Ključna reč iz naziva filma:

Divljina

Ako bi opisao jednom rečju ovaj film koju bi reč upotrebio:

  Vauuuuuu

Ima li tu nešto zanimljivo ?

Ovo je prvi film, pokojnog 20th Century Fox, sadašnjeg novo nazvanog 20th Century Studios-a. Ako niste znali Disney je 2018 godine kupio FOX i time postao dominantni (i predatorski) filmski studio u Holivudu čiji filmovi će u budućnosti pokrivati najmanje 50 % tržišnog učešća u američkim i svetskim bioskopima.

Simbolično, “Zov divljine” je bio i poslednji film Twentieth Century Pictures koji je proizveo pod svojim imenom daleke 1935 godine pre ujedinjenja sa FOX-om.

Clark Gable je tokom snimanja ovog filma “oplodio” Loretu Jang. Veliki tadašnji skandal pre par godina je ponovo dospeo u žižu javnosti kada su iznete tvrdnje da njihova veza nije bila dobrovoljna već da je Gejbl silovao svoju koleginicu. U svakom slučaju, “tajna” ćerka rođena iz te “veze” kao i svi učesnici odavno više nisu među živima…

Šta je dobro u ovom filmu ?

Bak. Harison Ford. Priroda…

Šta je još dobro u filmu ?

Jedna od osnovnih primedbi (zlobnih) kritičara beše ta što kompjuterski generisani likovi životinja, od pasa do vukova, nisu dovoljno dobri…smetaju prilikom gledanja…remete koncetraciju…

To jeste, delimično, tačno. Animirani Bak nije pravi…Bak. Ali, kada nakon pitomog početka uvidite u kakvim sve akcionim scenama su životinje morale da učestvuju možete biti samo zahvalni što su u ovom filmu to samo kompjuterski crtani likovi. Bez toga ovaj “The Call of the Wild” ne bi bilo moguće snimiti.

Šta je loše u ovom filmu ?

Disney. Upravo zbog Disney-a ova ekranizacija je oslobođena svega onoga što je istoimeni roman činio stvarno “divljim”. Ova ublažena, pitoma, politički korektna limunada je možda prijatna za oko ali će kroz vaš organizam protutnjati (i izaći) upravo kao prava, zašećerena, limunada…bez limunove gorčine.

Šta je još loše u ovom filmu ?

Ostali likovi. Mada neki od njih i imaju izvesnu funkciju (poštarski par) i mali “story ark”, situacija sa glavnim “negativcem” je katastrofalna.

 Njegovi motivi, postupci, karakterizacija jeste na nivou crtanog filma. I ako ćemo pravo, lik Dan Stevens-a je više crtać od bilo koje animirane životinje.

Ako trepnete propustićete pojavu i Karen Gillian

Postoje li bolji filmovi od ovog ?

Što se tiče 20th Century Studios ne postoji…ovo im je najbolji.

Postoje li lošiji filmovi od ovog ?

Što se tiče 20th Century Studios ne postoji…ovo im je najgori.

Vredi li ovo gledati ?

Onako. Deci će se svideti…a vredi videti ostarelog Harisona Forda verovatno u svojoj poslednjoj velikoj i glavnoj ulozi (dok ne snimi Indijanu Džons 5)

Ko bi rekao da će ovaj mlađani momak

postati ovako star…

mada…kažu neki…hoće to da se desi…sa godinama…

Zaključak za kraj:

 „Zov divljine“ je pravi film za sve vas koji imate preko 15 godina a još niste pročitali čuveni istoimeni klasik Džek Londona. Jer, ako niste do sada pročitali nikada i nećete. Zbog toga vam je ova ekranizacija dovoljno dobra da naslutite koliko je sam ovaj (inače veoma kratki) roman superioran.

Ne verujem da ćete napustiti bioskopsku salu previše razočarani. Ipak je ovo, kao što rekoh, dobroćudan “feel good”, pitom film…

Na skali od (1-6) ocena: 3

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.