The Power of the Dog (2021)

Psihološka drama o "gordosti i predrasudama" među kaoubojima koji se "vole".

Nisam uopšte neki ljubitelj filmova Jane Campion. “Klavir” sam izuzetno “zamrzeo” još te 1993 godine a da mi sad pitate zbog čega rekao bih vam “Pojma nemam…”. Dakle, od te ’93 njeni projekti me više uopšte nisu zanimali…

Sa druge strane, “The Power of the Dog” je veoma dobar film. Snimljen po istoimenom romanu iz 1967 godine ovo je priča o dva brata Phill i George (Benedict Cumberbatch i Jesse Plemons) koji su vlasnici velikog ranča u Montani (radnja je smeštena u 1925 godinu).

Kada se u njihove živote umeša udovica Rose (Kirsten Dunst) sa svojim odraslim mladim sinom Peter-om i odmah osvoji dobrodušnog George (koji je “uzme” za svoju zakonitu suprugu) nesnađeni i divlji Phill to ne može da prihvati i ka Rose (i njenom čudnjikavom sinu) ponaša se prilično neprilično, optužujući da je ona ovde samo zbog para.

Ono što vam nisam ispričao, a ono na čemu se uglavnom zasnivala čitava reklamna kampanja oko ovog filma u to vreme, beše neskriveni homoerotski kontekst odnosa između “strica” Phill-a i posinka njegovog brata Peter-a.

Phill je vreme provodio u divljini sa svojom kaubojskom grupom terajući stoku preko pašnjaka i vilajeta Montane kao i svi kauboji tog doba, ne imajući i ne viđajući ženskog društva i nedeljama i mesecima.

Nije ni čudo što je zato razvio određene naklonosti prema svom kauboj mentoru, poetičnog imena Bronco Henry, koji ga je svemu naučio…i ostavio mu svoj šal…i časopise sa golim muškarcima.

Ako ste čitali Selenićeve “Prijatelje sa Kosančićevog venca” znate šta su činili čobani dok su čuvali ovce te ovde, znatno prirodnije stvari, ne bi trebali da vas nešto “zapanje”.

Elem, Phill uzima “pod svoje” Peter-a i pokušava da od njega napravi pravog muškarca…da ga nauči svemu što ga je naučio Bronco…od jahanja konja do…

Imajući sve to u vidu i današnje standarde reprezentovanja određene populacije u Holivudu verovao sam da će “The Power of Dog” krenuti jednim putem a on me je odveo u jedan totalno neočekivan.

Zahvaljujući predivnim pejzažima kojima nas Jane Campion neprestano “zasipa” i nesumnjivo sjajnim interpretacijama svih glumaca “The Power Of Dog” vas prvo uvuče u svoju čauru da bi vas tamo rastrgao ludačkom završnicom posle koje više ništa neće biti isto…

Veoma dobar film zbog kojeg ću dati novu šansu i tom pretencioznom “Klaviru”… mislim, verovatno ću i dalje “mrzeti” njene filmove ali “The Power of Dog” će biti možda taj izuzetak koji potvrđuje “pravilo”.

Na skali od (1-6) ocena: 4

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1094

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.