Arrow (2012-?)

Zeleni strelac u akciji.... za sada strele pogađaju metu.

Arrow je lik u zelenoj monaškoj uniformi (sa kapuljačom) koji se sa lukom i strelom bori protiv kriminala u svom rodnom gradu, Starling City-u.  U stvari, Arrow je Green Arrow (Zelena Strela) ali su tvorci serije odlično pretpostavili da većina gledalaca doživljaje ovog junaka prati preko ekrana u boji. Pošto je ovo prvi put da pišem o nekom DC predstavniku red je da (u vodiču za početnike) kažem par rečenica i o ovom, istorijski gledano, najznačajnijem američkom izdavaču stripova.

arrow2

DC (čiji naziv potiče iz jedne od njihovih prvih edicija “Detective Comics” u kojoj je, nekada davno, debitovao Batman) nam je podario prve super heroje (Superman beše taj prvi) i on nam je, takođe prvi, podario superherojske filmove (opet  Superman (1978)  ) a to što tamo neki iz nekakvog Marvela sada zarađuju brda i planine para na svojim kostimiranim junacima ne znači da i DC neće…opet…jednom….

Kao i Marvel i DC je krajem osamdesetih godina prošlog veka dospeo u ozbiljne finasijske probleme te je i prvi našao okrilje u okviru jedne filmske kompanije. Ta kompanija je naravno Warner (tačnije Time Warner). E sad, vlasnik televizije CW, na kojoj se emituje Arrow, je upravo Time Warner te nije ni čudo što su odlučili da svoj strip univerzum upravo putem te televizije prostru na male ekrane.

Još jedna zanimljivost. CW se obrnuto piše kao WC.

ArrowSestra

Sad, ako niste već odustali tokom čitanja prethodnih veoma smislenih i mudrih reči, red je da Vam konačno napišem i par rečenica koji se direktno odnose na naslov ove teme. U trenutku pisanja ovog teksta odgledao sam tek ukupno prve tri epizode prve sezone (na jesen kreće već peta) te se moji utisci odnose upravo (i samo ) na njih. “Arrow” je dovoljno šarmatno i pametno urađen da nema razloga (barem za sada) da odustanem od njegovog gledanja.

Prva, pilot, epizoda je nabijena sa dosta akcije i preokreta (od kojih je najzanimljivij onaj na samom kraju) te tih  40-ak minuta proleti brzo i lagano. Zelenog strelca tj. Strelu glumi Stephen Amell, kanadski glumac o kome nisam znao ništa do trenutka kada je zabio prvu strelu, što je prilično zgodno rešenje jer se i sama serija  (kao i uvek zbog manjih troškova) snima  u Vankuveru, tj. Kanadi. Amel Stephen osim što je zgodan  istovremeno je i harizmatičan , te sasvim dostojno reprezentuje lik bivšeg plejboja Olivera Queena pretvorenog u osvetnika sa maskom…i lukom…i strelom.

arrow3

Amell-ovi partneri su takođe kvalitetni (i ako iz manje više drugog holivudskog TV ešalona) pa u “Arrow”  glume i i Paul Blackthorne (engleski glumac kojeg znam iz ne tako uspešne ali sasvim podnošljive SciFI serije “The Dresden Files” u kojoj je bio  glavni protagonista) u ulozi detektiva Quentin-a Lance čija je ćerka Laurel bila u vezi sa Oliverom.

Paul-Blackthorne-in-Arrow

Laurel glumi još jedna prepoznatljiva glumica dugog, pre svega, TV staža, Katie Cassidy koju pak najviše pamtim po glavnoj ulozi u, za sada, najboljoj TV slasher seriji “Harper’s Island” (što ne znači da je sad taj “Harper’s Island” i nekakva vrhunska TV zabava).

arrow5

Kao šlag na torti i zgodni šlagvort za jedan tekst koji će tek uslediti ovde glumi i Collin Donnel kao Tomi, najbolji Oliverov ortak, koga pamtim iz jedne druge veoma,veoma dobre serije…ali o tom potom.

arrow Tommy

Sudeći po početku , “Arrow” će biti, gotovo klasična, proceduralna serija, jedan slučaj po epizodi. Template/šema/procedura za dosadašnje epizode je jednostavna. Oliver Strelac koristeći svoje nadljudske moći (stečene vrednim vežbanjem na nekakvom ostrvu ?)  sređuje/ustreljuje jednog po jednog nedodirljivog kriminalca sa spiska (koji se nalazi u nekoj tajanstvenoj knižici koju je doneo sa tog ostrva). Nadam se ipak da neće ići baš sve po spisku.

Deadshot

U trećoj epizodi se pojavljuje i Will Smith, ali malo sutra… ovde Deadshot’a glumi neko drugi

deadshotArrow

(Warner je uveo praksu da se njegovi DC (TV i filmski)  univerzumi ne prepliću tj. da iste likove glume različiti glumci na TV i na filmu)

Na sreću, paralelna dešavanja koja se provlače kroz epizode a koja su verovatno  deo nekakve veće mitologije, znatno su zanimljivija od konkretnih slučajeva.

Sve u svemu, nije loš “Arrow”, štaviše sasvim je o.k. Da sam mlađi verovatno bih još više uživao u njemu.  Uveren da me u narednih 90-ak epizoda  očekuje kvalitativni pad,  za sada ostaljem i dalje ukrcan u ovom zelenom vozu… barem dok je vožnja zabavna. Sa druge strane, da se kompletni  dosadašnji opus “Strelca” ne nalazi na Netflix-u, čisto sumnjam  da bih se nešto potrudio da nekim drugim, nelegalnim putevima, stignem do ove serije.

 

 

 

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 210

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.