Magični Vetar 8 (Epizode 22/23/24)

Magični Vetar se vratio u ovom tehnički veoma dobrom izdanju Golconde

Mlada izdavačka kuća po imenu Golconda krajem prošle godine je započela sa povratkom nekih zapostavljenih Bonelli strip naslova. Nastavili su Julijom koju nam je nekad davno podario Darkwood ali je pre nekoliko godina stao na broju 44.

(O Juliji postoji tekst na starom blogu koji ću morati da repriziram)

Magičnog Vetra je u Srbiji izdavao System Comics ali samo do broja 15 i tako je postao još jedan u nizu Systemovih “abortiranih” siročića (što je jedan od glavnih razloga što nakon tih prevara od pre desetak godina više nemam nameru da uzmem ni jedan strip od tog izdavača). Život mu je pokušao vratiti Wizard ali i on je čarobno nestao zajedno sa brojem 22,”Dečak bele kose”. Taj broj nikada nisam uspeo da pronađem na kiosku te je možda samo urbana legenda da on stvarno postoji.

Golconda je krenula hrabro u poduhvat oživljavanja ovog serijala koji je inače već kompletno izdat na EX-YU prostorima i poznat je po tome što su mnogi na njemu (ne)slavno propali…

Magični Vetar je indijsko ime Ned Elisa vojnika koji je možda preživeo eksploziju ali njegovo pamćenje nije. Osim što su ga indijanci prihvatili kao svoga Elis je stekao i neke “duhovne” natprirodne moći. Njegov sidekick/pratilac u serijalu od ukupno 130 (početnih) epizoda je novinar Po koji je, naravno, nacrtan po liku Edgar Alan Poa te postao još jedan iz galerije “pozajmljenih” Bonelli likova.

Golconda je krenula paralelno sa starim i novim trobrojima. U prvoj turi izbacila je knjgu br. 1 sa prve 3 epizode i knjigu br. 8 (22,23,24) koje su u Italiji izašle 1999 godine. Nisam čitao sve te brojeve do 21, ali većinu jesam, te obnavljanje znanja to jest čitanje prve knjige ostavljam za neki drugi period.

“Magični vetar” beše prilično kvalitetan i zanimljiv Boneli strip kada sam čitao te epizode. Naročito mi se dopadala fino građena mitologija i korišćenje tih nadprirodnih elemenata koje su fino doprinosile atmosferi ovog inače, bez toga, jednog standardnog vesterna.

O epizodama 22,23,24 na strani broj 2.

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1080

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.