Lokot i ključ aka Locke & Key

Još uvek niste čitali/nabavili ovaj strip ? Pa šta dođavola čekate...

O “Lokotu i ključu” sam trebao pisati još prošle godine kada sam ga pročitao. Ali, pošto sam i onako strpljivo čekao neke dve godine da Darkwood objavi kompletan serijal od šest knjiga da bi ga onda natenane i u cugu (a pokazaće se i uz gušt) pročitao, onda ovaka docnja sa zapisima iz sivog doma tj. na ovom blogu i nije tako strašno.

“Lokot i ključ” je čedo Džo Hila (Joe Hilla) koji je osmislio i napisao ovo sjajno delo devete umetnosti. Ne treba zaboraviti ni pečat crtača Gabriela Rodrigueza. Kada prihvatite malo neprirodan kompjuterski obojen kolor (neprirodan kompjuterski, obojen kolor koliko besmislica i oksimorona u jednoj rečenici) i zaronite u samu priču (praćenu izvanrednim crtežom) bićete veoma brzo uvučeni u neobičan, bizaran,nasilan ali i duboko emotivan svet ključeva i magične kuće u kojoj se nalaze ti lokoti tajni.

 

Ovo je jedan od onih stripova koji prevazilaze medij i žanr u kome su uokvireni i verovatno je najbolji novi strip serijal koji sam čitao.  Kada bih počeo sa prepričavanjem sadržaja (kako postoje nekakvi ključevi pomoću kojih, između ostalog, možeš bukvalno da otključaš nečiju lobanju i iščeprkaš nečije sećanje ili posediš neko novo, kao na početnoj slici gore) mnogi od vas ne bi ni poželeli da tako nešto pročitaju. Ali verujte, apsolutno ćete se zaje%& zeznuti ako propustite priliku da ovo prođe kroz vaše šake ako ste bar malecni ljubitelji stripa.

Zato je možda najbolje da, kao sadržaj, upotrebim zvaničnu najavu za ovo izdanje,  jer ono deluje prilično konvencionalno…za razliku od samog “Lokota i ključa”

U gradiću Lavkraftu postoji jedna kuća, stara kuća, kuća koja krije tajne… tajne oličene u ključevima koji mogu da otvaraju vrata ka neslućenim mestima, ka neslućenim sposobnostima… ali i neslućenim užasima.

Kada se jedna porodica nakon tragedije vrati u Lavkraft, moraće da postepeno razotkriju tajne ključeva, pre nego što one svima dođu glave…

Neki će imati problem sa samim završetkom/raspletom “Lokota i ključa”. Na prvo čitanje i meni neke stvari nisu bile jasne (u vezi samog kraja) ali ipak se sve nalazi u samom stripu (pa i to kako je taj i taj uspeo to i to). Romani Stivena Kinga često pate od loše završnice ali ovde to definitivno nije slučaj, što ne znači da će vam se ona i dopasti. A ovo i onako nije delo Stivena Kinga i nemam pojma što sam ga uopšte pomenuo…ovde.

Naš izdavač “Darkwood” je objavio svih šest knjiga i u mekom i u tvrdom povezu i ako ste koristili sve mogućnosti popusta ovaj serijal ste mogli da nabavite prilično povoljno. Mada, ni puna cena nije preskupa, samo je problem da li je još uvek dostupan. Proverite.. i navalite na čitanje…

 

Na skali od (1-5) ocena: 5*

recenzija: Biograf

 * realno je ovo ipak za 4 ali dok ne pročitam bolji a savremeniji (21vek) strip on zaslužno nosi ovu ocenu
p.s. namerno preskačem podatak čiji je sin Joe Hill,  to i nije toliko bitno ali verovatno neke stvari objašnjava…

U cilju popularizacije stripa na našim prostorima, započinjemo prikaze aktuelnih (i manje aktuelnih) izdanja. Na žalost, strip je gotovo nestao sa kioska i postao je elitna (i često veoma skupa) roba koja se može nabaviti samo u knjižarama. I dok je normalno da se određene publikacije te devete umetnosti svojim kvalitetom i nalaze u knjižarama neophodno je imati i zdravo kiosk izdanje. Tiraži stripova su sve manji svuda u svetu pa ne čudi što je takav trend i kod nas. Klince, pored video igrica i gomila druge lako dostupne zabave, jednostavno više ne zanima ova jedna od najstarijih ljudskih umetnosti.

Same ocene u ovim “recenzijama” smatrajte informativnim i nemojte se previše obazirati na njih. Kupite bar jedan strip mesečno, nije skupo*...”

* u stvari, nije više ni jeftino. Ako je cena od 150 din. (Stripoteka) do 270 din.(Veseli četvrtak) i relativno “jeftina”, ljubitelji kvalitetnog stripa moraju, u proseku, da izdvoje bar 1000 dinara za neko izdanja.  Nažalost, sami stripovi i nisu skupi (i teško da mogu biti jeftiniji) nego nam je naš život čemeran i bedan. Al’ zato, za dve godine, biće mnogo…mnogo…mnogo…golje

 

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.