The Haunting of Hill House (2018)

Ova umalo pa odlična horor serija je svakako nešto što morate pogledati ako ste ljubitelj horora.

O zamerkama na kraju teksta. Pre toga…

Prvih pet epizoda ove desetodelne horor serije kojom nas je Netflix obradovao u oktobru verovatno predstavlja nešto najbolje što trenutno može da nam ponudi neka televizija na planu horora.  Ne samo da tih prvih pet epizoda, koje počinju od “Steven Sees a Ghost” a završavaju fenomenalnom “”The Bent-Neck Lady” na vizuelnom, stilskom i na posletku emotivnom planu čine jednu, gotovo, savršeno zaokruženu celinu, nego donose i nekoliko momenata istinske jeze koje nismo navikli da gledamo na televiziji.

U leto 1992. godine, Hugh i Olivia Crain, zajedno sa decom Steven, Shirlei, Theodora, Luke i Eleanor, privremeno se sele u vilu Hill House sa ciljem da je obnove  a zatim i preprodaju.  Međutim, neočekivane popravke zahtevaju produženje njihovog boravka. Istovremeno, (pre svega deca) počinju da doživljavaju sve užasnije paranormalne pojave koje rezultiraju tragičnim gubitkom i  begom preživelih iz kuće. Dvadeset i šest godina kasnije, braća i sestre su ponovo ujedinjeni nakon što ih pogodi nova tragedija zbog koje moraju konačno, jednom i zauvek, da se suoče sa duhovima prošlosti.

Kao što već rekoh, scenarista i režiser Mike Flanagan, nam u toj prvoj polovini serije demonstrira svoju vrhunsku veštinu. Mozaik dešavanja kojima se  prepliće prošlost i sadašnjost, prikazivanje istih događaja iz različitih vizura, gotska jeziva atmosfera teskobe i neopisivog straha, priča koja u epizodi “The Bent-Neck Lady” donosi jedan emotivni krešendo, i veoma, veoma dobri glumci (deca su naprosto savršena). Uživao sam. A onda je usledio ostatak serije i moje zakeranje je moglo konačno da se dočepa svojih pet minuta.


Ono što zbog vizuelnog spektakla u proteklim epizodama niste mogli da primetite počinje polako da izbija na površinu sve do urušavajuće slabašnog kraja. Tek kada neke stvari počinju da se ponavljaju (jer nije isto videti prvi a potom i peti put neko grozomorno biće iz noćnih mora) gledalac (tj. ja) počinje da shvata da tekst i nije toliko savršen, da glumci u pojedinim situacijama (a naročito u toj prokleto najslabijoj poslednjoj epizodi) poneki put strašno preglumljuju izgovarajući neke banalne replike kao da su deo šekspirovske tragedije.

Umesto da finale bude katarzično ono se pretvara gotovo u negaciju svega onoga što nam je prethodno predstavljeno a vizuelizaciju nam zamenjuje preduga retorika. Ne samo da svi likovi imaju želju da nam sve pojasne  rečima nego gotovo svaki od njih to pretvara u beskrajni, često patetični, monolog.

Kada “duhovi” dobiju istoriju i objašnjenje, kada ih rečima opišemo, oni gube svoj osnovni strašni sastojak… gube misteriju. A kada misteriju zamenimo patetikom onda ni komedija nije daleko…a ovo je ipak trebala biti horor storija.

Ipak, i takva, apsolutno je preporučujem za gledanje. To što nije ispala baš onakva kakvom smo joj se nadali u početku, ne znači da je loša. Ne…naprotiv. Dobra je…šteta što nije i bolja.

Na skali od (1-5) ocena: 3 +

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.