Cast a Dark Shadow (1955)

Volim te do smrti....

Dirk Bogarde (Accident (1967)) je Edward “Teddy” Bare, šamantni psihopata koji zavede i oženi stariju gospođu da bi je, posle godinu dana, bez milosti ubio (iscenirajući nesreću sa gušenjem/trovanjem plinom), uveren da mu je (mrtva) supruga ostavila veliko nasledstvo.

Voli te tvoj Tedi

Tedi tada, sa užasom (jadni Tedi) shvata da ga je gospodža (pokojna) “prevarila” i da mu je ostavilo samo kuću (sa lakovernom služavkom koju će Tedi na jedan maestralan način ne samo ubediti da radi besplatno kod njega već i da mu da (veći) deo nasledstva koji joj je (mrtva) gazdarica ostavila).

Novac, veliki novac sa kojim je Tedi planirao da živi i uživa do kraja života, pokojnica je ostavila svojoj sestri koja živi “preko sveta” i koju nikada nije ni upoznao i za koju je bio ubeđen da su odavno prekinuli sve odnose.

Ubih te a ti me prevari mrtva…da mogu ubio bi te još jednom

Šta će jadni Tedi da radi kada ne voli uopšte stvarno da radi ? Pa, upoznaće i “smuvaće” (to je upravo izraz iz doba kada odigrava radnja ovog filma) novu bogatašicu.

[imdb]tt0050233[/imdb]

I stvarno, udovac Tedi upoznaje ubrzo Fredu Jeffries koja je takođe udovica. Fino situirana, elokventna i šarmantna…plus približnih su godina.

Da li je Tedi našao ljubav svog života ili se Fredi sprema slična sudbina kao njegovoj bivšoj gospođi ?

Engleski režiser Lewis Gilbert se u svojoj bogatoj karijeri oprobao u nekoliko različitih žanrova (verovatno njegovo ime prepoznajete sa špica James Bond-ova…ukupno tri komada) ali je u ovo doba (pedesete) pre svega bio autor veoma precizno satkanih karakternih drama (pa bili to i krimići) te nije ni čudo što ovde Bogarde, pod Gilbertovim vođstvom, prosto jezivo blista u ovoj ulozi ljigavog ali i neodoljivog psihopate.

Gilbert majstorski, u skladu sa naslovom, koristi igru svetlosti i senke iz koje najčešće izranja lik Tedija i, uz pomoć raspoloženih glumaca i blage tenzije, uspeva da prvu polovinu učini veoma interesantnom.

Ipak, kako se bližimo kraju, teatralnost zapleta i postavke (film je i inače nastao po pozorišnoj predstavi) uzima danak, i “Cast a Dark Shadow” postaje (i ostaje) samo jedan relativno interesantan britanski noir koji vredi pogledati isključivo ako ste pasionirani ljubitelj Dirk Bogardea.

Na skali od (1-6) ocena: 3

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1084

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.