Accident (1967)

Afere u Oksfordu, lažni moral i kriza srednjih godina. Dirk Bogard briljira...

„Accident“, film Joseph Losey-a, po scenariju Harold Pinter-a, poseduje, pre svega, ubedljivu centralnu glumačku perfomansu stoički dobrog Dik Bogarda.

Priča o krizi srednjih godina smeštena u univerzitetski Oksford davnih (a tada aktuelnih) ’60 godina prošlog veka pripoveda o „srećno oženjenom“ profesoru Stivenu kojeg nova mlada i prelepa studentkinja Ana, kojoj je inače i tutor,neodoljivo privlači.

Odmah na početku se desi (saobraćajna) nesreća (iz naziva filma) u kojoj smrtno strada drugi tutor-student (mlađani Michael Yorke) koji je u tim kolima bio sa, lakše povređenom, fatalnom Anom. Priča se dalje razvija u vidu flešbekova na događaje iz prošlosti koji nam polako razotkrivaju tužnu patologiju odnosa između ovih nesrećnih likova.

Harold Pinter (koje glumi i jednu manju ulogu) i ovde britkim dijalozima secira učmalo englesko (visoko) društvo i razotkriva svo licemerje ovih visoko intelektualnih i nisko moralnih stvorenja nezadovoljnih svojim „jednostavnim“ životama. Veteran Joseph Losey uspeva da (krupnim kadrovima, zanimljivim rakursima, neobičnim uglovima snimanja) prenese tu hladnu,ciničnu atmosferu u kojoj se „kreću“ naši protagonisti.

Ipak, scenario nije dovoljno „dubok“, te ostaje na nivou lagane intelektualne igrarije, koja, barem meni, nema neki jači emotivni smisao. Činjenica da u „Accident-u“ ne postoji neki lik do koga nam je stalo svakako umanjuje krajnji doživljaj i nas gledaoce svodi na puke posmatrače ove „elitističke zabave“ (kao suprotnost „pučke zabave“).

Nakon svega, „Accident“ ostaje film sa jednom vrhunskom glumačkom kreacijom (ali šta drugo očekivati od Dirk Bogarda) i nekoliko vizuelno prelepih kadrova i pričom koja je suviše samozatvorena i hladna da bi poželeo da je još neki put  pogledam.

Na skali od (1-6) ocena: 3+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.