Najamnik br. 1 “Kult svetog plamena”

VItezovi, leteći zmajevi i (gole) dame u nevolji...pa šta će te više od toga ?

Dok se nije, relativno nedavno (2022), ponovo pojavio u prodaji (u izdanju Lokomotive) nisam uopšte razmišljao o “Najamniku”. Tačnije, nisam se uopšte sećao da se ovaj strip u stvari tako zvao.

A onda se pojavila “korica”, pa slike…i sećanja su probila tu imaginarnu branu…i navrlala kao poplave…

Ovo vizuelno remek delo Vinsenta Segreljasa zapratio sam i zapazio prvi put u Stripoteci, tamo negde početkom osamdesetih.

Tih par stranica u boji (dal’ na koricama ili u sredini Stripoteke) ne samo da su pružale priliku desetogodišnjem dečaku da na legitiman i legalan način dođe u posed slika golih “ženski” (pa bili to samo crteži), jer u Zagoru si eventualno mogao da vidiš/nazreš golo dupe…muško, već je neobičan a tako ubedljiv i snažan crtež bio praznik za oči…

Vinsent Segreljas je ovaj strip stvorio sa svojih 40ak godina koristeći tehniku uljanih boja koja se gotovo nikada ne koristi za strip (za ilustracije i naslovnice da…za kadrove, ne…previše to oduzima vremena).

Kada je nacrtao prvih 6 tabli ove, pokazaće se tek prve epizode u ovom serijalu, Segreljas nije uopšte imao plan za dalje. Čak ni priču za čitavu epizodu (zato ona i počinje sa jednom misijom pa prelazi u neku sasvim drugu pa potom se završava trećom).

Ali, nakon što je njegov agent došao sa jednog italijanskog sajma stripova sa nekoliko predugovara oduševljenih izdavača, Segreljas shvata da ovo što je napravio neće ostati samo hobi i da ga čeka ozbiljan posao…

I tako je započela legenda o “Najamniku”.

Samo izdanje Lokomotive je odlično odštampano. Osim 48 strana stripa ima na još 15ak dodatni tekst i ilustracije napisane od samog Segreljasa, gde on objašnjava kako je nastao ovaj strip i zbog čega su crteži upravo ovakvi (prethodni pasus je delić tog objašnjenja).

Nevolja je što ovih 64 strana košta čak 1800 dinara te sam siguran da se neće baš rasprodati…

Početna priča je dovoljno funkcionalna da nam po prvi put predstavi taj izmišljeni svet iznad oblaka u kojem ljudi jašu zmajeve.

Svakako preporuka…mada, sačekajmo i vidimo šta nam donose sledeće epizode.

Na Najamnikovoj skali od (1-5) ocena: 3+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1077

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.