Mali rendžer iliti Kit Teler: Noćna akcija

Naslovna strane nema veze sa radnjom...

Ne, ovo neće biti nostalgična priča o junaku koji se pojavio u Italiji tamo negde 1958 a kod nas sedamdest i neke u nekakvoj Zlatnoj Seriji (ko još zna šta je serija zlatna) te nastavio život u Lunov Mangnus Stripu (a tek neka digne dva prsta onaj ko zna šta je LMS). Niti će ovo biti melanholično prisećanje na nekakve bisere poput “Kju-Kluks Klana” ili “Jastreba”.

kit

Ovo je samo osvrt na “Noćnu Akciju” koju je izdao Ludens (2015) a originalno je objavljena 1965. Dakle, u ovoj zbirci priča (jer jeste zbirka nekoliko epizoda/epizodica…tada još uvek Il Piccolo Ranger nije objavljivan u standardnom Boneli/96 formatu)  mladi pikolo se susreće sa čovekom slepim mišem (koji jako liči na jednog iz početnih epizoda pikolo Zagora ), sa devojkom sa “četiri” ruke koje još plus i zlatna, sa opakim meksikancem banditom “El Muertom” ali se i suočava sa novim komandatom utvrđenja. A tu je i sukob Klaretinog psa sa mačkom razmažene ćerke tog pukovnika/novog/komandanta.

kitteler2

I sve je ovo naravno jako naivno i gotovo nečitljivo. U stvari, drugu polovinu sam “pročitao” veoma brzo samo zato što se nisam baš trudio da čitam. Dovoljno je gledati i slike i sve će vam biti jasno.

Dakle, “Noćna akcija” je loš strip ali barem mu je srce na dobroj strani. Hoću reći, naivnost likova radnje i crteža nije “zlonamerna” i verujem da su u to doba mnoga deca uživala čitajući ovo štivo. Sa druge strane, ovu epizodu ne preporučujem današnjim klincima. Ima toliko toga boljeg što mogu da proture kroz šake (mislim isključivo na stripove). One starije, koje bije jaka nostalgija, savetujem da ipak pričekaju neke bolje epizode Kit Telera…ako budu objavljene…nekad.

Ko zna, možda su i one jednako loše i možda se sećanja samo igraju sa nama… ali ipak, čini mi se da vredi pričekati…

 

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.