Zagor – Odabrane priče br. 26: Blago Žana Lafita

Zagor protiv...protiv nekog....

//Origanalno objavljeno  2000 godine//
//Veseli Četvrtak u ediciji “Odabrane priče”  objavljuje ga u junu 2014 godine kao br. 26//

Ne ulazeći u tzv. kanonsko/zagorsko/fanovske/odisejske/ferijevska postulate, odmah moram reći da je Blago Žana Lafita jedan prosečan strip (čak i za Zagora) sa relativno zanimljivom pričom uprskanom pojedinim predugim i nepotrebnim dijalozima, crtežom (Chiarolla) koji se neće baš svakom svideti i otiskom (u izdanju VČ) koji je daleko slabiji od priloženog skena (vidi dole)

DestinazioAfrica

pa se kvalitet crteža i dodatno gubi. Pošto je sama epizoda direktno povezana na neke prethodne (Vudu osveta) i ne čudi što scenarista Burratini prepričava pojedine događaje iz te epizode ali to stvarno ubija razvoj radnje koja je i onako spora. 

 Ovo je uvod u tzv. Afričku odiseju tj. putešestvije Zagora se nastavlja na tom crnom kontinentu. 

Na skali od (1-5) ocena: 2+

recenzija: Biograf

U cilju popularizacije stripa na našim prostorima, započinjemo prikaze aktuelnih (i manje aktuelnih) izdanja. Na žalost, strip je gotovo nestao sa kioska i postao je elitna (i često veoma skupa) roba koja se može nabaviti samo u knjižarama. I dok je normalno da se određene publikacije te devete umetnosti svojim kvalitetom i nalaze u knjižarama neophodno je imati i zdravo kiosk izdanje. Tiraži stripova su sve manji svuda u svetu pa ne čudi što je takav trend i kod nas. Klince, pored video igrica i gomila druge lako dostupne zabave, jednostavno više ne zanima ova jedna od najstarijih ljudskih umetnosti.

Same ocene u ovim “recenzijama” smatrajte informativnim i nemojte se previše obazirati na njih. Kupite bar jedan strip mesečno, nije skupo...”

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1094

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.