Gräns aka Border (2018)

Neke granice možda ne želite da pređete a gledanjem ovog filma sasvim sam siguran da ćete morati....

Ova švedska drama sa elementima…pa…svačega, bila je kandidat njihove kinematografije za Oskara 2018 godine. Mada sam gotovo siguran da su Šveđani imali i neki bolji film da “ponude”, sto posto sam siguran da neobičniji od ovog nisu imali.

Tina radi na carini kao, pogađate, carinik. Ima istančano (bukvalno) čulo da otkrije da li neki od putnika ima zabranjenu robu. Ali nećete to prvo primetiti kod nje.

Tina ima izdeformisano lice, toliko upadljivo i, priznajem, neprijatno za gledanje da sam morao odmah, brže bolje, da proverim da li je stvarno moguće da su angažovali glumicu sa takvim izgledom. Nisu…u pitanju je ipak maska…slična onoj koju je nosio Erick Stoltz u filmu “Maska”.

Tina će u jednom trenutku pomenuti loše hromozome ali već tada ćemo znati da istina nije tako jednostavna.

Njen otac je smešten u domu. Ona živi na usamljenom imanju sa momkom koji joj i nije baš neki momak, obožava da se šeta šumom i ima neku misterioznu vezu sa životinjskim svetom…ne računajući pse koji je baš i ne vole.

Ova drama se pretvara u nešto drugo (ali i dalje drama-Tina-čno) kada na carinskom punktu Tina sretne osobu koja veoma liči na nju…po tom hromozomu.

Ni to nije dovoljno već je angažuju (zbog njenog njuha…tj. sposobnosti) da istraži i slučaj pedofilije a “Border” se polako pretvara u pravi freak-show s’tim što kada kažem freak ne mislim baš na fizički izgled. Monstrumi mogu imati sasvim obična ljudska obličja.

Ovo što sam vam ispričao praktično vam ne razotkriva ništa značajno te slobodno možete ući u ovaj film “zatvorenih očiju”. Ne garantujem da ih nećete baš razgoračiti kada vidite jednu scenu negde oko prvog sata filma ali vam garantujem da vas još začudnije čekaju nadalje.

Iranski emigrant, režiser Ali Abbasi snimio je prethodno jedan horor film (nisam gledao) i ovde pokazuje umeće da vam u par kadrova načisto smuči život (mada su na mene mnogo efektnije delovali neke scene gde je ono što akteri vide skriveno od naših očiju). Takođe, Abbasi voli da maksimalno uspori radnju i valjda time produbi atmosferu “lošeg zadaha” koji vas zapljusne od početka.

Za dramu, možda to i nije loše. Ovo svakako nije obična drama i usporavanje tempa usporava i vašu pažnju te će većini biti teško da se probiju kroz ovu mračnu priču.

Sa druge strane, odbijam da u ovaj film učitam raznovrsne alegorije na koje vas upućuje i sama priča a vala i poreklo scenariste/režisera Abbasi-ja, jer mislim da je mogao, ako je stvarno želeo da se bavi sudbinama “otpadnika, društvenih apatrida”, mogao je to da učini na jedan regularan, švedski način.

Ogrnut u nordijsku mistiku (koju valjda Abbasi najbolje poznaje, jel’te?), ovaj film uspeva samo da vas zgrozi i vala ništa više… Plus, čitav taj kriminalistički zaplet, naročito kada se “razotkriju” neke dodatne činjenice, deluje jednako veštački i neprirodno kao i maska glavne junakinje.

Sa druge, bolje strane, glavna glumica Eva Melander je veoma dobra, priča kao priča ima i glavu i rep (u svakom smislu), a i Abbasi, kao što već rekoh, ume da vas uvuče u taj svoj teskobni svet.

Ovim putem, siguran sam, niste nikada koračali…pitanje je jedino da li uopšte imate želju da u takav svet zakoračite .

Na skali od (1-6) ocena: 3

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.