The Kid Detective (2020)

No longer a kid. Not much of a detective.

Debitansko ostvarenje režisera Evan Morgan-a (koji je potpisao i scenario) “The Kid Detective” je jedan od malih filmskih bisera koje nam je iznedrila predivna 2020 godina…

U malom idiličnom gradiću “Abe” Applebaum je klinja kojeg svi obožavaju. On je njihov “detektiv”, onaj kome će se obratiti ukoliko im nestane užina iz torbe, kolači na žurci, mačka iz kuće ili ako neko krade sladoled iz poslastičarnice…. mada, ima tu i ozbiljnijih slučajeva poput krađe novca iz škole.

Abe sve to rešava lagano i “profesionalno”. On je darovit da otkrije pre svih krivca u nekom filmu na TV. On je prirodni talenat…od detinjstva

Nije ovo dečiji film. Abe je u sadašnjem trenutku samo nekadašnja gradska zvezda koja sada služi za podsmevanje (ili prebijanje), detektiv bez klijenata i bez ugleda.

Jer, Abe-ov svet i ta gradska idila se srušila kada je njegova drugarica, ćerka gradonačelnika, kidnapovana pre 17 godina. Mladi Abe, naravno, nije ništa mogao da preduzme povodom toga, ali ipak oseća strašnu krivicu. Iz nekog razloga, i čitav grad kao da ga osuđuje zbog toga…tačnije, on tako oseća.

Nemojte misliti da je ovo sada nekakav depresivan film…mada je naš Abe definitivno depresivan…bar do trenutka kada mu tinejdžerka po imenu Caroline ne zakorači u kancelariju.

Njen dečko je ubijen (17 puta proboden nožem) a Caroline je ubeđena da će joj upravo Abe pomoći da otkrije ubicu.

Abe prihvata zadatak (inače prvi slučaj ubistva) kao neku vrstu pojasa za spasavanje, način na koji će se nekako iskupiti za događaje iz detinjstva a do tada komični ton polako postaje sve ozbiljniji.

[my_movie_db id=720755]

Uvodni deo filma, otprilike sve što se prethodno pročitali, odigra se u prvih 15ak minuta.

Režiser Morgan nas veoma pažljivo i umešno uvodi u priču upoznajući nas sa našim glavnim protagonistima tako što nam prikazuje određene specifične detalje, koji, na prvi pogled, ne deluju važno ali, pokazaće se, veoma su bitni i za sam dalji tok priče ali pre svega za karakterizaciju likova.

“The Kid Detective” ima puno duhovitih momenata kroz čitavo svoje trajanje (oko 90ak minuta). Istovremeno sve vreme smo svesni da se nad Abe-om (i nama gledaocima) nadvija mračni oblak misterije nestanka njegove drugarice.

Morgan ne uspeva da u potpunosti uskladi ove mračne i vedre tonove te određena šokantna otkrića nemaju jednak efekat da je ovo konstantno bio dramski ozbiljan film. Nakon nekih gorkih pilula teško je da će vam odmah prijati i doza humora.

Na sreću, ništa od gore navedenog ne remeti previše uživanje koje sam imao tokom čitavog gledanja. Ljubitelji misterija, dobrih i inteligentnih priča, morali bi biti zadovoljni sa “The Kid Detective”.

Adam Brody u glavnoj ulozi je izuzetno ubedljiv a i ostali glumci su dobri, zahvaljujući tome što je Morgan vodio računa da i gotovo svaki sporedni lik bude, bar vizuelno ako ništa drugo, na neki način upečatljiv.

Preporuka.

Na skali od (1-6) ocena: 4 –

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1081

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.