Merkurio Loi br. 1

Merkurio JOOOOJ !

Ko bi odoleo Šerloku Holmsu u Rimu ? Očigledno ja nisam, jer sam, brže bolje, požurio i nabavio ovaj novi Boneli strip… i to još u boji.

A onda, sam ga, ne baš tako brzo i pročitao. Jedva… Retko monotan i haotičan strip. Prva epizoda deluje kao 689 epizoda nekog podugačkog serijala u kojem vam, ako niste pažljivo pročitali tih prethodnih 688 epizoda, mnogo toga nece biti jasno…mada, manje više to… baš vas briga za te likove i njihove sudbine u toj prvoj epizodi.
(nisam čitao, niti  sam imap pojma da li je objavljena kod nas “Jedno doba jedna priča” epizoda na koju se, barem se nadam, ova nesrećna prva epizoda nadovezuje…posle proverih, još nije…u pitanju je epizoda br. 28 tog serijala nezavisnih priča).

Druga epizoda može da se uhvati za glavu i rep (a neke se u stripu dovate i za neke druge delove tela na koje se “rep” nadovezuje, što znači da je Mercurio Loi nesumnjivo strip za decu 😉 ).

To, nažalost, previše i ne pomaže jer je  Mercurio Loi tako neinteresantan i nebitan lik (bar u ove prve dve epizode) da se prosto čovek pita zašto su nazvali serijal po njemu….

Iz nekog, totalnog nerazumnog razloga, očekivao sam da će ovaj Boneli biti moja “šolja čaja” ali moj savet je da ga i ne probate… i obična voda ima bolji ukus…

Oni koji od vas ipak smatraju da su ove epizode vrhunac strip umetnosti i nešto najbolje iz Boneli studija evo još par reči o Merkuriu. On je profesor koji obožava da sa svojim mlađanim štićenikom i pomoćnikom rešava misterije tajnih društva, groznih zločina i drugih događaja koji nisu natrpirodni (bar za sada).  Radnja je smeštena u Rim u prvoj polovini 19 veka. Autor stripa je Alesandro Bilota.

Što se tiče samog izdanja, Čarobna knjiga je obavila solidan posao. Ovo je prvo izdanje nove edicije pod nazivom “Boneli Serijal”, 195 strana u boji za nekih 1000 dinara, svakako je za napaćen demos u Srbiji, puno, ali u poređenju sa sličnim izdanjima rekao bih čak i “povoljno”. Prva knjiga sadrži epizode:

  1. RIM, GRAD BEZUMNIKA
  2. ZAKON ODMAZDE

a Mercurio Loi je i dalje aktuelan u Italiji (debitovao je 2015 godine)

Na skali od (1-5) ocena: 2

U cilju popularizacije stripa na našim prostorima, započinjemo prikaze aktuelnih (i manje aktuelnih) izdanja. Na žalost, strip je gotovo nestao sa kioska i postao je elitna (i često veoma skupa) roba koja se može nabaviti samo u knjižarama. I dok je normalno da se određene publikacije te devete umetnosti svojim kvalitetom i nalaze u knjižarama neophodno je imati i zdravo kiosk izdanje. Tiraži stripova su sve manji svuda u svetu pa ne čudi što je takav trend i kod nas. Klince, pored video igrica i gomila druge lako dostupne zabave, jednostavno više ne zanima ova jedna od najstarijih ljudskih umetnosti.

Same ocene u ovim “recenzijama” smatrajte informativnim i nemojte se previše obazirati na njih. Kupite bar jedan strip mesečno, nije skupo*…”

* hiljadarka za Boneli… kako god….

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1084

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.