Marcella (2016-?) sezona 2

Marcella se vratila. O hepi dej... mada, više je ovde mejdej...mejdej...mejdej...

Marcella, žena koje nema, kako je nazvah u legendarnoj recenziji prve sezone objavljene upravo na ovom legendarnom mestu, pre par dana je završila svoje bivstvovanje na malom ekranu. Na NETFLIX, ova druga sezona, još nije stigla ali nam je ITV poslao, specijalnim, pomorsko riđobradskim, putevima, novih osam epizoda ove fascinantne serije. Fascinantne u svakom pogledu.

Završih prošli tekst, konstatacijom da su  autori (pre svega,pokazaće se, nadobudni Hans Rosenfeldt), na kraju prve sezone, iskopali duboku raku za našu napaćenu Marčelu, iz koje će teško moći da je,bez posledica, izvuku. Hans je odlučio da ovu, policajku-detektivku-majku-ludaču ipak ne spašava. Iskopaće, drag mi Hans, ovde dubok zdenac, a  fascinatno-frapantno-apsurdni završetak druge sezone zakucaće dodatne eksere u njen mrtvački kovčeg. Nadam se, verujem, ne mogu da zamislim da nekome padne na pamet da ovaj serijal oživi i za treću sezonu…

Dakle, zašto ne bih voleo da vidim ni vudu zombiranu Marchellu ?

Prva sezona je patila od sličnih mana kao i ova aktuelna. Umesto da ih ispravi, druga sezona je sve te postojeće mane samo dodatno istakla. Na primer, galerija sporednih likova nam služi  kao crvena haringa  (kada bi bukvalno preveli izraz red herring)  karakteristična za sve ovakve misterije. Kada ne bi imali lažne sumnjivce, tj. lažnjake, bilo bi nam mnogo manje zanimljivo otkrivanje zagonetke. To što je Hans te lažnjake u prvoj sezoni  vidljivo nezgrapno iskoristio nekako bih možda mogao da opravdam kao “izgubljeno u prevodu” jer, Hans nije Britanac.  Nadali smo se da će nam druga sezona dati odgovore na bar neka ključna pitanja…ali, pokazalo se, šijo mi ga Đura…pardon, Hans.

Druga sezona, ne samo da je proširila ovu garnituru (ne)važnih likova, nego je većina njih, uvedena a potom i izvedena iz priče, na način kojim nam Hans direktno zabija prst u oko (a kada bih bio bezobrazniji rekao bih da je to bio prstenac, i to  u jedno drugo mesto). Tako, ovde imamo, nekakve paralelne radnje bez početka i bez (smislenog) kraja, likove za čije sudbine saznajemo u off-u, kada nam to neko ispriča, ako nas uopšte i umilostivi nekog obrazloženja. Ti karakteri, ta sumnjiva lica su, kao, bili veoma važni…a onda puj pike ništa više ne važi. Hajde što ispadoše nebitni ali Hanse, care i legendo, barem neka  se dostojanstveno ili bar smisleno oproste… od serije…života.

Osim što je Hansa baš briga za sve njih (a najviše nas), neverovatno je licemeran i nadmen način, na koji se isti taj Hans, obračunao sa svim (preživelim) iz prve sezone.   I u prvoj sezoni je sam zaplet bio vidljivo veštački iskonstruisan ali barem su protagonisti  ličili na ljude od krvi i mesa…uglavnom.

Ovde su svi oni pretvoreni u Hansove robotske marionete kojima je neko promenio i procesor i memoriju te su, napr., sezonu pre   bili   pažljivi i plemeniti a sada su, jer se Hansu tako diglo, varljivi, kvarljivi i psiho bolesni (i svaki od njih ima leš majke u podrumu ili ormaru). Plus, druga sezona „Marcelle“ se bavi temom koju nikada pre toga nismo gledali ni u jednoj TV seriji. Veoma originalno, i po prvi put u istoriji (da iskoristim omiljenu frazu akutno aktuelnog našeg Predsednika).

Pedofilija, serijski ubica dece ma…jel’te…nikada tako nešto niste gledali…zar ne ? Hvala Kurcu (ovde isključivo mislim na austrijskog kancelara) što se Hans setio ovoga. Zaronimo (opet) u mračne duše mračnih umova… Hanse… svaka funta koju si uzeo na ovom projektu ti se pozlatila.  Pitam se uopšte da li je neko iz ITV pročitao ovaj scenario…do kraja. Ali neću još o kraju… i onako je tako blizu.

Elem, evo jednog lepog primera besmisla zapleta i onog prstenca koji sam spominjao. Sledi spojler… mali.

Dečak mučeni, kojeg je tajanstveni manijak kidnapovao, na kraju jedne od središnjih epizoda uspeva da pobegne iz zatočeništva. Uz dozu neverovatne sreće, dočepa se automobila u kojem će ga, ka istini ljubavi i slobodi, povesti   stari bračni par. Već na početku naredne epizode, sticajem okolnosti, urnebesno smešnih da nisu u suštini tragične,  svo troje iz tog automobila završi pod točkovima voza jer su se, jel’te, našli nasred pruge. Kasnije, taj događaj će biti opravdan dodatnim genijalnim objašnjenjem koje nam pojede dodatnih pet minuta u vidu dodatnog niza besmislenih scena koji vode pravo u slepo crevo (rekao bih i debelo…crevo) našeg Hansa.

Kao da sve to nije dovoljno, Hans na samom kraju, u tih poslednjih 10ak minuta, na apsurdni zaplet dodaje jedan od najapsurdnijih i najgenijalno kretenskih raspleta. To ne može da se prepriča, to mora da se vidi… i doživi. Zato, hajde…navalite na ovu seriju…gledajte…i gledajte…

Na skali od (1-5) ocena: 2-*

recenzija: DeHičkok

* dvojka samo zbog glumaca koji se maksimalno trude, naročito Anna Friel

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 210

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.