Tenet (2020)

Ako i postoji neki film zbog koga vredi umreti TENET to sigurno nije.

Ko bi rekao da će poslednji film koji sam odgledao u bioskopu pred koronu imati pomalo simboličan naziv “Nevidljivi čovek“. Bioskopi su stvarno bili nevidljivi proteklih 6 meseci a kada sam, konačno, u utorak otišao ponovo u jedan od njih (novo otvoreni Cinestar Ada Mall Beograd) želeo sam da je moguće biti nevidljiv… od Covid-a 19.

Bioskop nakon završetka predstave

Iz nekog razloga sve ostale dvorane u Beogradu su tog dana “bojkotovale” ovaj, dugo očekivani, novi film Cristophera Nolana (Dunkirk (2017)) te su nestrpljivi, poput mene, mogli da ga odgledaju samo na ovom mestu.

Sve miriše na novo (i dezinfekcijska sredstva) u Cinestar Ada Mall-u. Mogu vam otkriti i da je sala broj 2 prilično mala , i da ima nova netaknuta sedišta koja mogu da se “povijaju” ispod vaših leđa te se svakako možete fino ušuškati.

To nije dobro ako film nije toliko interesantan jer će te brzo utoniti u san… a Tenet me je dovodio često na opasnu granicu…

ni međ javom ni međ snom

(nisam mogao gledati film u nekoj drugoj sali i na većem platnu zbog termina projekcije… teorijski, ako je to prvi termin to znači da bar nekoliko sati niko nije bio tu pre tebe…lukavo i glupavo zar ne ? 🙂 )

Ovaj gore levo je Kenneth Branagh. Hvala fotošopu što postoji

Još malo o korona bioskopu (jer znam da nestrpljivo iščekujete moju presudu o Tenet-u). U sali je bilo ukupno nas osmoro. Bio sam sam u redu. Nije bila uključena klima što i nije baš prijatno iskustvo ali pretpostavljam da tako mora biti zbog ovih novih pravila.

btw. kako provetravaju sale ?

Nosio sam masku neko vreme. Ovi ispred mene (tročlana porodica) nisu , te, ako baš niste sigurni da je odstojanje od 1.5 metara dovoljno, ne preporučujem vam posetu bioskopu, jer možda ste vi i odgovorni ali to ne znači da su i ostali.

Naravno, postoji i ona varijanta da je u pitanju svetska zavera (slična onoj iz Tenet-a) i da je ova bolest izmišljena te vas onda baš briga. Btw. nisam čuo nikoga da je kašljao i kijao. To ništa ne znači jer su zvuci u Nolanovim filmovima zaglušljujući ( a zvuk u Tenet-u je gotovo organski deo te preporučujem da ga gledate u sali sa najboljom mogućom audio vizuelnom opremom)

Vidi Kennetha, bog te video…

Priča počinje upadom terorista u Kijevsku operu i intervencijom policijskih snaga protiv njih. U trenutku intervencije u grupu (policajaca) se ubacuju posebni (pre toga uspavani u smislu da spavaju) igrači, a među njima i naš protagonista (i u bukvalnom smislu, naime, tako ga zovu tokom filma) kog glumi John David Washington (sin Denzelov).

Već tada će on (a i mi gledaoci) videti neke čudne vizulne/fizičke pojave (meci koji se vraćaju unazad i sl.). Nakon izvesnih dešavanja koje neću prepričavati (a imajući u vidu, nadam se, dobru tradiciju ovog bloga da vam radnja nekog filma bude data maksimalno škrto i bez spojlera) naš Protagonist biva regrutovan od tajanstvene organizacije koja se bori da spreči uništenje kompletne civilizacije. On ne postavlja mnogo pitanja i prihvata zadatak, što je inače u skladu sa naslovom filma “Tenet” što bi prevedeno značilo, Princip (ne Gavrilo) ili još bolje, dogma, nešto u šta se veruje bez pogovora.

Ono što sledi je niz spektakularnih akcionih scena (što je u skladu sa ogromnim uloženim budžetom) koje, u početku, deluju kao segment nekog imaginarnog (Nolanovog) James Bonda, sa sve fensi odelima i još fensijskim (Vuk Karadžić se prevrće u grobu) lokacijama gde je ovo uslikano.

Nolan ne bi bio Nolan da ovde nije ubacio svoj pečat te, ubrzo ćemo shvatiti/videti, zbog inverzne entropije (ne pitajte ništa više) gledaćemo, po prvi put u istoriji (omiljeni izraz meni “omiljenog” političara), akcione sekvence ekranizovane na novi, drugačiji način.

Prevrtanja automobila, eksplozije aviona, tuče i pucnjave, ništa novo rekli bi ste, ali sigurno niste gledali ovako nešto sa stvarima (i ljudima) koji se kreću suprotno zakonima fizike i suprotno drugim ljudima (i stvarima)…i sve to u istom kadru.

Lepo je to za oko… završnica filma samo umnožava to ludilo na kvadrat i onaj kome su takve spektakularne akcione scene dovoljne za uživanje nema razloga da ne voli Tenet-a.

To je i poslednje dobro što ću reći o ovom filmu do kraja teksta. Ako vas zanima kako je i zašto Nolan ovog puta stvarno omanuo kliknite na stranu broj 2.

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1085

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.