Bergman Island aka Bergmanovo ostrvo (2021)

Tokom leta, filmski autori Kris i Toni povlače se na mitsko ostrvo Faro.

O “Bergmanovom ostrvu” znao sam par osnovnih stvari…neke, bitne, pojma nisam imao.

Na primer, mislio sam da je bio ove godine na FEST-u a u stvari beše prošle. Takođe, znao sam da glumi Tim Roth (Pulp Fiction aka Petparačke priče (1994)) i ona dama iz “Fantomske niti” i, negde u magli, sećao sam da oni glume par koji odlazi na odmor u Švedsku.

Mislio sam da je naziv filma “Bergmanovo ostrvo” nekakva metafora na Bergmanove filmove tj. “prizore iz bračnog života” ali uopšte (tada) nisam registrovao da oni bukvalno odlaze na “Bergmanovo” ostrvo i da bukvalno odsedaju u kući u kojoj je on boravio dok je snimao (i tamo živeo) neke svoje ključne filmove.

Nisam znao da se na tom ostrvu nalazi i Bergmanov muzej i organizuju turističke ture po lokacijama nekih čuvenih scena iz njegovih čuvenih filmova (ako pojma nemate ko je Ingmar Bergman onda ove informacije vam nisu ni od kakvog značaja).

U divljoj prirodi koja oduzima dah, gde je Ingmar Bergman živeo i snimao svoja najslavnija dela, oni se nadaju da će pronaći inspiraciju za buduće filmove. Kako dani prolaze, fascinacija ostrvom utiče na Kris i ona se seća prve ljubav. Linije između stvarnosti i fikcije će se zamagliti i još više razdvojiti par.

Znali vi sve to ili ne znali najvažnija informacija vam je kakav je ovo u stvari film ?

Najjednostavnije rečeno “Bermanovo ostrvo” je prelep film. Toliko je lepa fotografija/kinematografija da nema šanse da ne poželite da sve to vidite uživo.

Savršena reklama za “Bergmanov turistički kompleks” na ostrvu Faro.

Ako zanemarimo taj magični vizuelni doživljaj otkrićemo da je ovo ipak jedna samo lepo upakovano priča sa raspoloživim glumcima koja je komotno mogla da traje tek nekih 60ak minuta.

Razlog zbog čega ovaj film traje čitavih 112′ jeste ta “priča u priči” u kojoj pratimo “ekranizaciju” scenarija koji na ostrvu piše Kris (dok njen muž, uspešniji autor/režiser/scenarista ima jedan čitav dan na festivalu posvećen njegovom filmu).

Taj “film u filmu” te “linije između stvarnosti i fikcije” remete i pažnju i znatiželju koju imate za ove junake jer je definitivno to slabije (ali veliko) parče “Bergmanovog ostrva”.

Da li bi bez njega ovo bio bolji film ? Možda, ali čime onda popuniti 40ak minuta priče u kojoj se malo toga stvarno dešava i u kojoj se glavne drame odvijaju unutar bića naših junaka ?

Na skali od (1-6) ocena: 3+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1083

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.