Dunkirk (2017)

Izem ti zemlju koja IMAX bioskop nema...

A nemamo taj IMAX… nemamo mi koješta još drugo ali nećemo sada o tome. “Dunkirk” je dušu dao (a tako je i snimljen) za IMAX bioskopski spektakl. Prošle godine sam uspeo da ugrabim jednu projekciju u takvoj sali (Ann Arbor), doduše za crtać The Secret Life of Pets, ali i to beše spektakularan doživljaj.

Oni koje očekuju standardnu war and roll priču biće (ne)prijatno iznenađeni. Nema ovde nikakvog uvoda u kome naši junaci sede pored logorske vatre i čežnjivo pričaju o svojim devojkama u otadžbini dan pred kobnu bitku, nema ovde herojskih smrti u sloumoušonu niti Bate Živojinovića (aka Valter) da pobije pola nemačke (handžar) divizije. Ovde i nemamo junake kao takve, nego tri priče koje se odvijaju na zemlj, vodi i u vazduhu i koje se, kako tokom gledanja filma otkrivamo, prepliću.

Ovo Nolanovo poigravanje sa vremenom nije Mementovskog tipa i jednostavnije je za praćenje ali ne vidim neki veći benefit što je to tako urađeno. Moglo je ovo da se i linearno izmontira i čini mi se da bi tako  i sam film bio strukturno jači. Ali, to je samo jedna od “koski” za koje su se kritičari halapljivo dofatili jer, ovo je, jel’te film legende Nolana, novog Kjubrika zar ne ?

“Dunkirk” je obasut salvom pohvala vaskolikog kritičarskog establišmenta širom meridijana a i publika hrli u bioskope da ga vidi. Pravi letnji blokbaster hit. I to je super stvar. U doba superheroja  i jeftine zabave, divno je što se ovakva priča našla na repertoaru bioskopa.  Ali o stanju sadašnje bioskopske ponude često lamentiram pa ‘ajde da to ovog puta preskočim.

Ja ne upadam u grupu onih koji su oduševljeni “Dunkirkom” ali daleko od toga da ću sad da ga blatim. U pitanju je sasvim solidan, tehnički superioran film. Naročito to mislim na vrhunsku  upotrebu zvuka i muzike (Hans Zimmer).  Nolan pokušava da sve vreme filma (koji neobično ali sasvim odgovarajuće traje  samo nekih 100ak minuta)  pojačava tenziju pa sa jedne na drugu priču prelazi u trenucima kada se pojedinci u njoj nađu u nekoj bezizlaznoj situaciji.  Žanrovski. “Dunkirk” je neka vrsta “survival” trilera smeštenog u drugi svetski rat, tj. u jednu bitku. Dijalozi su svodeni na najmanju moguću meru a upravo tamo gde su dominantniji to je i slabiji deo filma (mislim pre svega na čitavu priču sa civilnim brodom i “patriotskom” posadom na njoj).

Takođe, Kenet Brana jeste vrhunski glumac i njegove ekspresije na licu govore ovde mnogo više od reči ali opet, čini mi se da je previše puta taj fazon sa njegovom “zabrinutom facom” ovde upotrebljivan. “Dunkirk” je najefektniji i najbolje funkcioniše u delu priče koja prati golobrade momke koji jedino žele da nekako izvuku živu glavu u situaciji u kojoj puka sreća igra najviše udela ko će ostati živ.

Sa druge strane, činjenica je da vam nijedan od ovih likova neće baš prirasti srcu te vam zato i njihova sudbina neće baš teško (ili lako) pasti te čitava ta tenzija gubi na snazi jer Nolan ne uspeva da nas “konektuje” sa svojim junacima na platnu. Ako vam u nekom trenutku, kao što se to desilo meni u završnici, odluta pažnja sa ekrana na neke druge misli, teško je ponovo uskočiti u ovaj adrenalinski tobogan.

Dobar film, vrlo dobar…ali ne i odličan.

 

Na skali od (1-6) ocena: 4+

recenzija: Biograf

 

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.