Dr. No (1962)

Shaken, not stirred...

Pre 57 godina premijerno je prikazan prvi film o svima omiljenom agentu 007. “Bond…James Bond”, rečenica koju ćemo slušati u narednim decenijama (u već dva veka) po prvi put je izgovorio Sean Connery :

Mnoge (i)kanonske stvari su postavljene sa “Dr. No”. Od početnog kadra sa pogledom “kroz cev pištolja”

preko karakteristične muzike (komponovao Monty Norman, aranžirao John Bary) i upečatljive špice

Prvi roman o James Bondu “Casino Royal” objavljen je 1953 godine. Njegov “otac”, pisac i bivši mornarički oficir (i špijun) Ian Fleming, već je 1954 dobio od CBS simboličnih 1000 dolara za prava na TV ekranizaciju tog prvog romana, 1957 godine nastao je i strip.

Naravno, “Dr. No” nam je doneo i prvu James Bond “devojku”, Honey Rider, u neponovljivoj (po svemu) interpretaciji Ursule Anderss (koja je, ako niste znali, u filmu nadsinhronizovana…na sreću, samo to na njoj nije bio “original”)

A sam film ? Moram priznati, “Dr. No” se drži prilično dobro. Zaplet je zanimljiv, Sean Connery uverljiv a sve devojke neodoljive. Glavni problem je sam negativac (koga glumi Joseph Wiseman). Dr. No se pojavljuje tek u samoj završnici i njegov lik, ma koliko grandiozno možda bio zamišljen sa njegovim gvozdenim šakama (koje, začudo, uopšte ne iskoristi u sukobu sa Bondom), nema vremena da nam stvarno bude “opasan i zao”.

Tome doprinosi i poslednja trećina filma koja uopšte nije preživela zub vremena i danas deluje apsolutno naivno. Upravo u tom “spektaklu” na kraju ogleda se i skromni budžet koji je prva filmska ekranizacija imala.

Ipak i takav, “Dr. No” predstavlja nezaobilazno ostvarenje filmske pop kulture i svakako, kad tad ga morate pogledati… Mislim, ništa se u životu ne mora…ali….nikada ne reci nikad.

Na James Bond skali od (1-5) ocena: 3

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1084

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.