Mek Koj 01

Fenomenalan crtež, nažalost, ne prate i dobre priče, barem u početnoj knjizi avantura Mek Koja

Iskreno (kao i uvek) nisam vam ja nekakav silni ekspert za strip (zlobnici bi dodali ni za film…). Stripove pre svega cenim na osnovu scenarija tj. koliko mi je zanimljiva priča jer nekako uvek podrazumevam (osim kod napr. Bonelija ) da će crtež biti dovoljno funkcionalan. Neki put su scenariji lošiji od crteža (po mom iskustvu češće) a drugi put je obrnuto. Uvek, u takvim (ne)prilikama, stajem na stranu priče. Ako ona nije dovoljno interesantna džaba meni sva lepota crtačka… nije strip slika koju ću da okačim na zid i da joj se divim nego ipak neka stvar koju ću staviti u biblioteku sa namerom da je više puta pročitam.

Zašto ovoliki uvod ? Pa upravo zbog toga što je Mek Koj (barem ova prva knjiga) jedan od tih slučajeva. Crtež Palasiosa je u Mek Koj-u apsolutno predivan, sa jarkim i upečatljivim bojama, pitoresknim likovima izraženih grimasa, fantastično urađenim noćnim pejzažima i upečatljivom vizuelnom strukturom. Takođe, ovo Darkwood-ovo izdanje je super luksuzno, debelih (odlično dizajniranih) korica i debelih unutrašnjih  stranica i kao, ipak običan, kolekcionar/čitalac ne mogu da nađem nikakvu manu.  Nažalost, tako nije i sa samom pričom. Ni jedna od ove početne tri epizode mi nije nešto naročito prijala.

Prva, “Legenda o Aleksis Mek Koju” bavi se poslednjim mesecima američkog građanskog rata i Mek Koj nam je predstavljen kao neustrašivi konfederacijski oficir koji u par, manje više, povezanih avantura uglavnom nešto mora da sruši, zapali, uništi. Svaki put to učini uz dosta sreće i preživi svakakve smrtonosne opasnosti.

Druga, “Izvesni Mek Koj” je nešto ambicioznija, smeštena u ratom zahvaćeni Meksiko u kome su, na raznim stranama, francuska vojska, huaristi i napr. Apači, a osnovna tema je naravno ljudska pohlepa i potraga za plenom jedne pljačke. Ni ova epizoda, osim prelepih crteža, ne nudi ništa posebno na planu priče.

Treća, “Klopka za Mek Koja” nastavlja putešestvije naših junaka (Mek Koju je pridružen i pomoćnik Čarli) kroz Meksiko, ovog puta kroz prizmu mističnog grada Sibole (čijom legendom su se bavili mnogi), ali u suštini, opet je u pitanju klasičan vestern, i potera za blagom.

Ono što je dobro kod Mek Koja jeste što ni jedna od ove tri priče nije glupa, to jest, ni u jednoj se ne dešavaju nekakve neverovatne i nelogične stvari (ne računajući na neke standardne koje idu uz ovakva štiva, poput napr. toga što se Mek Koj iskobelja iz svake moguće nevolje), takođe, “Mek Koj” nije naporan za čitanje (čemu umnogome doprinosi fascinatan crtež). Sa druge strane, ove prve tri priče su monotone, retko kad stvarno zanimljive i da nisam čuo da nas kasnije čekaju znatno bolje epizode ne bih ovaj broj ni uzimao.

Teši me ipak činjenica da su retko kada junaci stripova od početka bivali fenomenalni (i zato je problem čitati mnoge početne epizode raznih serijala) a vreme će pokazati da li sam uzalud “bacio pare”. Upravo gledam u drugu knjigu koja mi stoji u biblioteci te ću (ćemo) veoma brzo saznati odgovor.

Na skali od (1-5) ocena: 3-*

recenzija: Biograf

* ovaj tri minus je u stvari dva plus ali hajde, zbog crteža, bolja ocena… ukoliko druga knjiga ne podigne značajno nivo priča ni crtež više neće moći da pomogne…

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1084

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.