Ordeal by Innocence aka Nesreća nevinih (2018)

Nevinost bez zaštite...

Za ovu, ko zna koju po redu, ekranizaciju nekog dela velike Agate Kristi prvi put sam čuo u jeku #MeToo pokreta kada je jedan od glavnih glumaca, Ed Westwick (Gossip Girl) bio optužen za silovanje i napastvovanje nekoliko žena tokom 2014 godine.

Serija je bila već snimljena, BBC je trebao da je emituje u već standardnom terminu za ove misterije, znači tokom Božića i Nove Godine, kada su događaji eskalirali.

BBC je naravno doneo jedinu razumnu odluku u tom trenutku. Westwick je kriv jer nema šanse da žene lažu, premijera je odložena a kompletna njegova uloga je snimljena sa novim glumcem. Da bi pravda bilo još više zadovoljena, nekoliko meseci kasnije sve optužbe protiv njega su odbačene. Bila je to prava “Nesreća nevinih”.

Inače, ovaj roman Agate Kristi imao je u doba SFRJ naziv “Zmijski vrh”. Sećam se da sam čitao upravo to izdanje. Pozajmljeno iz neke biblioteke…

Ono čega se još bolje sećam jeste filmska ekranizacija iz daleke 1984 godine. Uprkos tome što je imala veoma respektibilnu ekipu na čelu sa Donald Sutherland-om, Faye Dunaway, Christopher Plummer-om, Sarah Miles i Ian McShane-om (koji su, začudo, još uvek svi živi) nije to bio neki film za pamćenje.

Ali i takav, definitivno je bolji od ove izvitroperene, politički korektne i beskrvne adaptacije koju nam je scenaristkinja Sarah Phelps uvalila 2018 godine.

Sarah je iz nekog razloga izabrana da ekranizuje (skrnavi) zaostavštinu Agate Kristi, te je od 2015 godine krenula, sa ovlašćenjem BBC (licence to kill), da nam jednom godišnje “podari” po jednu mini TV seriju. Mada, kao čovek pun predrasuda, moj sud zasnivam samo na ovoj seriji, i na delimično pogledanom “Svedoku optužbe” .

Možda je Sarah genijalno zamislila “10 malih crnaca” ili “ABC ubistva” (sve sa Džon Malkovičem) i možda ću morati da se javno izvinim…Sari. U svakom slučaju, pošto ovaj žanr apsolutno obožavam, proći ću kroz “torturu” gledanja i tih mini serija…

Mada, da budem iskren, stvarno sam skot. Nije “Ordeal by Innocence” baš toliko loš. Gledljiv je ovo tv program. Bill Nighy je uvek uživanje gledati, a ostala ekipa je takođe, ako ništa drugo, lepuškasta. Ne smeta mi toliko što je Sarah ne samo izmenila pojedine karaktere nego je drastično promenila i rešenje misterije (što se nadam da nije činila u ostalim ekranizacijama) već mi smeta što ta njena “poboljšanja” ništa novo i pametno nisu donela.

Likovi u ovoj seriji su nezanimljivi, ne postoji ni jedan za koga bi možda navijao, koga bi bodrio, te ti je na kraju i svejedno ko je ubica. Radnja je monotona, često namerno usporena da bi nam, valjda, prikazali i neke svoje političke poglede na današnji svet oko nas, što nije loše…ali, napravite sami svoje originalno umetničko delo. Nemojte sakatiti neke produkte prošlosti sa svojim trenutnim agendama. Ili barem, ako to već činite, učinite da to bude stvarno zanimljivo i vredno gledanja…

Na skali od (1-5) ocena: 2

recenzija: DeHičkok

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 210

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.