Justice League aka Liga pravde (2017)- obe verzije

Vaskrsnuće Supermena

Kada je Zack Snyder morao da napusti ovaj projekat zbog smrti svoje ćerke (samoubistvo) Joss Whedon (zaslužan za prva dva marvelova “The Avengers”) je nadgledao post produkciju i bio je zadužen za završnu verziju filma.

Tako smo dobili “Ligu Pravde” koja je u bioskope stigla sa tek jedva dvosatnim trajanjem da bi nam HBO MAX 2021 godine podario četvorosatnu Zack Snyder verziju.

Razlike su sasvim vidljive.

Whedon-ova odstupa vizuelno od Snyderove vizije i dočarava nam DC junake u punom koloru što mi je, priznajem, prijalo očima.

Takođe sama priča je veoma pojednostavljena (a kada sam pogledao i “Snyder cut” izraz “pojednostavljen” bi bio suviše blag za ono što je Whedon sa WB producentima učinio Snyderu) nema mnogo gubljena vremena i stvarno teško da će te zaspati gledajući je.

Ne samo da je završnica totalno promenjena već su iz filmova isečeni neki značajni delovi priče koji objašnjavaju i razjašnjavaju mnoge postupke i likove.

Najgori deo bioskopske “Justice League” je upravo ta poslednja trećina. Jedan od najboljih delova Snyderove verzije je zapravo ta drugačija bolja (i epska) završnica.

Ono što je kod Whedona (loša) video crtana/CGI igrica kod Snyder-a je veoma dobra video crtana/CGI igrica.

Napisah negde u prošlom tekstu “Betmen protiv Supermena i obratno” da neću da vas smaram sa ovim mojim trtljanjima na ove, sada veoma nebitne, teme…mislim hoću o Flešu za koji dan.

Zato evo ocena.


Za bioskopsku verziju:

Na skali od (1-6) ocena: 3-/2+

jer stvarno ima lepe boje, ne smara previše jer je kratka i nisam zaspao…

Za HBO MAX verziju:

Na skali od (1-6) ocena: 3+/3


Traje 4 sata ali pogledao sam je kao seriju tj. iz četiri dela. Da nema dodatka na samom kraju sa postapokaliptičnom vizijom ovo bi čak išlo i u rangu 3+/4- jer ima sve odlike epika.

Plus, ima mnogo više o Flash-u a i sada mi je sasvim jasno zašto je Ray Fisher koji glumi Cyborga toliko popizdeo na Whedona i na bioskopsku verziju.

plus na plus kod Snyder-a i negativci su i smisleniji i bolji (je’ote Whedon je isekao ne samo Stepenvulfovog nadređenog nego je isekao i glavnog “bosa”).

https://youtu.be/vM-Bja2Gy04

Ako bi ste me pitali koju verziju po prvi put da pogledate ipak preskočite Whedonovu. I onako je ovaj DC univerzum zauvek uništen i mada nikada nećete videti sve ono što ovde Snyder nagoveštava ni ono kod Whedona nikada neće biti realizovano.

Plus, fascinatno je videti da je Warner Bros ulupao tolike silne pare (kažu preko 300 miliona $) u film iz koga su se izrodila praktično dva veoma različita filma. Ako uvek u ovakvim projektima snimaju po 3, 4 verzije priča nije ni čudo što su im budžeti otišli u nebeske visine.

To čak ni naš Telekom ne bi mogao da finansira.

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1084

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.