Dilan Dog 341: U službi haosa (2015)

Kada ljudi počnu da se ubijaju oko novog modela mobilnog, vlasnik kompanije angažuje Dilana da otkrije kakvo se to "prokletstvo" krije iza Goust 9000.
Dilan Dog mi je, uz Marti Misteriju, sigurno najomiljeniji Boneli junak. Verujem da je jedan od razloga tome što su ova dva junaka počela da izlaze (kod nas) u doba kada sam možda već uveliko čitao i sakupljao stripove ali nijedan nije bio od prvog broja. Marti i Dilan jesu.

Zbog toga priča o Dilan Dogu svakako zaslužuje znatno bolji tretman nego što će dobiti ovog puta ali, siguran sam, kad tad ću se vratiti onom zlatnom dobu kada je o Dilanu vodio računa njegov ćale…ne Ksarabas, već on

Tiziano Sclavi

Ali, Tiziano se odavno više ne stara o svome čedu te se Dilan selio iz jednog “sirotišta” u drugo. Ovu epizodu je napisao Roberto Recchioni a ‘Veseli četvrtak’ ju je objavio pod brojem 132.

U pitanju je ona faza Dilana pre “radikalnog” preokreta u kojoj je, kako kažu, po prvi put predstavljen novi mitski neprijatelj istraživača natprirodnih pojava, gospodin Džon Goust.

Na osnovu ove priče, moram reći, pa i nije neki…

Sam scenarijo je relativno pristojan, barata sa nekim opštim mestima (mobilni telefoni, globalizacija, izrabljivanje radne snage i sl.) u kojoj su ubačeni pak takođe već poznati toponimi i onim manje upućenim ljubiteljima horora (poput obaveznog Lavkrafta). Tu su i reference na tada (2015) aktuelne filmove (Ex Machina napr.).

Doduše, meni najviše ova epizoda liči na onu zabavnu ali bezveznu komediju sa ženskim virtuelnim mob. asistentom pod imenom Jexy.

“U službi haosa” sam pročitao dva puta što je za ove nove epizode Dilana Doga stvarno uspeh (batalio sam prikupljanje VČ kada sam, veoma brzo, shvatio da mi je DD postao gotovo nečitljiv). Prvi utisak beše ‘Meh’ a drugi, kada sam već znao šta me čeka, bio je okej…

Ništa naročito ali nije grozno.

Na Gručo skali od (1-5) ocena: 3 –

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1080

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.