Jexi (2019)

Da li bi ste voleli da imate virtuelnog asistenta na mobilnom telefonu koji vas, da prostite, zajebava ? Ali barem vas i voli...

Jexi je komedija koja je, za divno čudo, izbegla sudbinu da završi odmah na VOD-u (video on demand) već je neko vreme igrala i u USA bioskopima. Mada je u debitanskoj nedelji završila među top 10 ovaj film je (ne)zasluženo prošao ispod radara.

Namerno nisam stavio za naslovnu sliku ovu sa glavnim glumcem Adam DeVine-om. Kao prvo, pojma nemam ko je on. Pogledao sam njegovu filmografiju i ima tu par filmova u kojima se pojavljivao koje sam i gledao, ali šta je tamo glumio, stvarno ne pamtim.

Kao drugo, stvarni glavni junak/junakinja ovog filma je Jexi, AI aplikacija na telefonu tipa Alexe ili Siri kome glas pozajmljuje Rose Byrne.

Sam zaplet o “poludelom-zaljubljenom” robotu-kompjuteru-aplikaciji nije naravski nimalo originalan (da ne pominjem ovde sada Hala i Odiseju u svemiru 2001 ili možda one “Električne snove”…što je zgodan povod da ubacimo taj nezaboravan hit…ako vam se već nije smučio 🙂 )

Nije originalan što ne znači da nije i zabavan. Lik Adam DeVine-a, Phil, je jedan smušeni momak koji devojku može da upozna i vidi samo na nekom (mobilnom) ekranu. Phil ništa bolji nije u snalaženju i u običnom, nevirtuelnom, društvu, te trenutak kada mu Jexi uđe u život, a nakon što je primoran da nabavi novi telefon, predstavlja prekretnicu i za njega i za ovaj film.

Pokazaće se veoma brzo da fora sa brbljivom i zlobnom Jexi može izistinski biti smešna samo neko vreme i da su potrebni i dodatni slojevi priče i humora da bi se napravila stvarno uspela komedija.

Zanimljivo je da su ovde kao režiseri potpisani scenaristi serijala “Mamurluk u Vegasu“, Scott Moore i Jon Lucas, ali možda je mnogo bolje da za referencu uzmete one filmove o opasnim mamama.

Dakle, Jexi je gledljiv, ima nekoliko stvarno smešnih fora ali i ako traje jedva 80-ak minuta deluje predugo, sa dosta praznog hoda, i, što je možda i bitnije, likovima koji su bledi i ne baš preterano zanimljivi.

Zato i ocena nije ništa bolja od mama…

Moram priznati da sam baš blag prema ovim filmovima.

Na skali od (1-6) ocena: 2 +

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1084

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.