Bridesmaids (2011)

Efektna (ne)pristojna komedija koja, kada je smešna, urnebesno smešna....

I mada ovaj veliki hit iz 2011 godine kao jedan od svojih komičnih vrhunaca ima i scenu sa dijarejom, poput, nekad davno napisane recenzije,  “Osvete na ženski način” (The Other Woman) ta scena je ovde urađena, ne mogu baš reći sa boljim ukusom, ali svakako sa mnogo većim komičnim efektom.

Ovaj, gotovo kompletno tzv. “ženski” film, mnogi upoređuju sa The Hangover iz 2009, koji bazično ima sličnu postavku teme, samo što tamo muško društvo sa momačke večeri upada u niz nevolja, dok ovde, kao i što sam naziv kaže, u problemima su deveruše. Ipak nije fer upoređivati ova dva filma, pre svega jer je ideja za Bridesmaids i prva verzija scenarija napravljena još 2006 godine. Doduše, gotovo da nema sumnje, da je uspeh The Hangover-a bio znak za autore u kom pravcu i koja vrsta humora ima trenutnu prođu na američkim blagajnama.
U ženskoj postavci dominira Melissa “St. Vincent” McCarthy kojoj ova uloga donosi i nominaciju za Oskara a tu su i Rose Byrne i Maya Rudolph.  Scenario (takođe nominovan za Oskara)  napisale su Annie Mummolo i Kristen Wiig koja ovde glumi i glavnu ulogu.

Film je prepun tzv. prizemnog humora ali, za divno čudo, to ovde funkcioniše odlično, a kada se to spoji sa nekoliko urnebesnih skečeva  Bridesmaids postaje jedna od najsmešnijih komedija koje sam gledao poslednjih godina.

Prepreku za uživanje u ovoj komediji jedino može da vam predstavlja činjenica da glavni lik u tumačenju Kristen Wiig nije napravljen da bi vam se nešto preterano svideo i da je prilično iritantan, ali i takav, meni je bio beskrajno šarmantan. Takođe, ako očekujete od  svakog ženskog filma i romantiku, onda u ovom slučaju imate apsolutno pogrešna očekivanja.
Ono što je osnovna mana Bridesmaidsa jeste da je jednostavno predug. 125 minuta za svaku komediju predstavlja problem a naročito za komediju ovog tipa.

 I da ne zaboravim za kraj i odličnu ulogu Chrisa O’Dowd (takođe iz St. Vincenta ali i napr. Calvary) koji, mada muškarac, predstavlja u suštini pravu dušu ovog filma.

Režija: Paul Feig
Glume: Kristen Wiig,  Melissa McCarthy, Chris O’Dowd, Rose Byrne

Na skali od (1-6) ocena: 4+
recenzija: Biograf
Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1085

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.