St. Vincent (2014)

Dolazak komšijskog dečaka zauvek če promeniti život starom, ogorčenom i čangrizovom Vincentu MacKennu

William James “Bill” Murray je Vincent, ostareli vijetnamski veteran, ostrašćeni kockar i pijanica. U susednu kuću se doseljava samohrana majka (Melissa McCarthy) čijem sinu Oliveru (glumi ga onaj talentovani klinac, čudnog imena za izgovor, Jaedan Lieberher, kojeg napr. znamo iz prošlogodišnjeg velikog hita “It ) ovaj  čangrizavi matorac ubrzo postaje neka vrsta dadilje. Plaćene dadilje, jer kod Vincenta nema ništa na veresiju…što ne važi u obrnutom slučaju.

Osim već pomenutih aktera ove, povremeno komične, melodrame, upoznaćemo i rusku prostitku zlatnog srca (divna ovde gotovo neprepoznatljiva Naomi Watts),  simpatičnog učitelja (i sveštenika) Oliverove katoličke  škole (meni veoma drag irski dugajlija Chris O’Dowd) a plejadu vrsnih glumaca upotpunjava Terence Howard kao zelenaš Zucko.

Amerikanci su stručnjaci za ovakvu vrstu filmova, tzv. melo-drame-dija, i kada pogode štimung pravo je uživanje utopiti se u to more emocija kojima ti filmovi odišu. “Silver Linings Playbook”, “As good as it Gets”, “Little Miss Sunshine” , “The Descendants” , “The Apartment” su samo neki od reprezentativnih primeraka ovog žanra. “Sveti Vinsent” na trenutke uspeva da dostigne te visine ali to su veoma retki trenuci.

Priča se bavi ozbiljnim temama, borbom za starateljstvo, alkoholizmom i usamljenošću, prostitucijom i kockanjem ali, kao da svaki put, kada zagrebu neki od tih problema i motiva, autor/scenarista/debitant režiser (sve jedan čovek po imenu Theodore Melfi) ustukne, i priča se vrati na sigurne koloseke. Zato dramski elemenat “St.Vincenta” deluje površno a oni melodramski, mada efektni, momenti ne mogu da pobegnu od utiska isforsiranosti.

Bill Murray je odličan, film je povremeno stvarno smešan i 102 minuta brzo prođe. Ipak, u poređenju sa nekim drugim (a nekim i već pomenutim) delima, utisak o “St. Vincent-u” bledi… Prijatan i zaboravljiv. Eto takav je ovaj film.

Znamo da je “St. Vincent” bio verovatno i poslednja šansa da Bill Murray osvoji onog famoznog zlatnog čovečuljka po imenu Oskar.  Da li će Vincent MacKenna iskoristi svoju poslednju šansu da svom  samotnom životu  pruži neki smisao možete saznati samo ako pogledate  ovaj film.

Na skali od (1-6) ocena: 3+

recenzija: Biograf

 

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.