Blindman aka Slepi revolveraš (1971)

Blindman, Blindman, what did he do? Stole 50 women that belong to you.

Jedan od neuobičajenih naslova na koji možete naletite dok “listate” katologe filmova iz sedamdesetih jeste ovaj u produkciji Tony Anthonya koji glumi i naslovnu, glavnu ulogu.

Pre nego što sam ga pogledao već me je “kupila” premisa o “slepom revolverašu”. “Zatoichi” (slepi samuraj) i u to doba nije bio ništa novo ali dok je neposredna borba slepe osobe sa neprijateljima i imala nekog smisla (mlataranje mačem ili pesnicama u opsegu od nekoliko metara deluje moguće), ideja o slepom revolverašu koji je brži i bolji od ovih videćih delovala je kao početak nekog vica…

A kada već negde na tom početku prepoznate da jednog od negativaca (brata glavnog negativca) glumi Ringo Star onda ovaj špageti vestern mora biti špageti komedija…nemoguće je da su ozbiljni…zar ne ?

Nažalost jesu ozbiljni. “Blindman” nije duhovit kada to želi da bude a to što jeste ponekad više je do nemušte realizacije nego do namere.

Ringo Star

I Početni plan je genijalan. Angažovati slepog revolveraša da isprati voz sa 50 devojaka/nevesti do nekakvog rudarskog gradića gde ih čekaju mladoženje. Mislim, šta tu može da pođe po zlu ?

Kada meksička banda “preuzme” devojke da bi ih spremila/pripremila na druge, produktivnije, dužnosti Slepac (to mu je jel’te nadimak) odluči da ih oslobodi…jer, obećano mu je 50 000 $ ako ih odvede na dogovorenu destinaciju.

Meksičke bandite, koji više deluju kao da su došli pravo sa Vudstoka i to nakon bez posete frizeru , predvode dva brata, Loš i lošiji tj. Pametan i glup. Recimo samo da Ringo Star ne glumi ovog pametnog.

I dok otkrivamo sve veštine našeg Slepca i kako se snalazi u raznovrsnim nevoljama u prvoj polovini filma “Blindman” jeste zabavan špageti…

Plus i one masovne scene sa zarobljenicama (javno kupanje i slično) na početku deluju “zabavno”. Nisam baš očekivao da će ovo biti “50 nevesta za 50 rudara” umesto “Sedam nevesta za sedmoro braće” sa sve pucanjem i pevanjem (ovde nema pevanja) ali sam svakako mislio da ovakav zaplet podrazumeva vedriji ton…mislim, ipak glumi Ringo Star.

Kada u drugoj polovini film krene mračnim stazama onda nemate izbora nego da ga shvatate ozbiljno a to ne ide sa ovakvim likovima i ovakvim situacijama.

Evo odakle potiče običaj “Crne svadbe

“Blindman” uživa kultni status zbog toga što u njemu glumi bubnjar iz Bitlsa i zbog toga što je glavni junak slepi revolveraš (koji inače ima videćeg konja što je šteta jer i da je konj slep bilo bi ovo smehotres).

I to vam je to…

Na skali od (1-6) ocena: 2

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.