Nik Rajder 14 (Epizode 40/41/42)

Serijal Nick Raider je u Italiji objavljivan od 1988 do 2005 godina. U toj redovnoj seriji imao je ukupno 200 brojeva. Naravno, kao i sve drugo, i Nik Rajder je proteklih godina dobio sveži restart tj. reboot.

Nik Rajder, njujorkški detektiv odeljenja za ubistva, pojavio se na našim (jugoslovenskim) kioscima veoma brzo nakon što je 1988 godine doživeo premijeru u Italiji.

Naravno, počeo sam da ga sakupljam.

TV serija “Poroci Majamija” je tih godina bila planetarno popularna (i kod nas) i meni je Rajder, sa svojim crnoputim kolegom, oduvek predstavljao nekakvu bonelijevsku verziju Kroketa i Tibsa.

Barem su mi takva sećanja kao što se i dobro sećam da sam već u to doba negde nakon dvadesetak brojeva odustao od redovne kupovine ovog (mesečnog) izdanja jer mi jednostavno i nije toliko prijao.

Evo nas sada 30-ak godina kasnije kada “Golconda”, po znatno pristupačnijoj ceni barem kada to poredimo sa Libellusovim izdanjima koji već godinama nastavljaju izdavati ovog junaka, započinje opet sa ovim serijalom. I to tako što su paralelno izbacili knjigu br. 14 ali i knjigu br. 1 sa prva tri broja.

Nabavih oba izdanja…i odmah, želevši da vidim u kom smeru nas sve to vodi, pročitah epizode:

40. “U carevoj senci”

Smeštena u svet bogatih njujorških Japanaca uz dodir jakuza i “Godine zmaja” (mislim na film iz 1985) ovo je čitljiva ali veoma prosečna priča.

41. “Smrtonosna pesnica”

Da li je smrtonosna (kako piše na koricama) ili je zabranjena (kako piše u samom stripu) ova pesnica u svakom slučaju je veoma slabašnog utiska. Priča o nižerazrednim i onim malo više razrednim bokserima, uz nameštanje mečeva, tupava ubistva i kvazi misteriju je i najslabija u ovom triptihu epizoda.

42. “Pogled na ubistvo”

“Pogled na ubistvo” ima finu misteriju tj. mehaniku zločina i u njoj sam najviše uživao…sve do završnice kada shvatite da misterija i nije baš toliko sjajna koliko vam se činilo.

Konačni utisak je prilično bled. Nikada nisam bio veliki ljubitelj ovog stripa a ove nove, u redovnoj YU seriji, nikada objavlljene epizode samo su potvrdile da sam doneo pravu odluku još davno što se tiče ne čitanja doživljaja detektiva Rajdera.

Sa druge strane ovo jeste čitljivo i neka druga publika će, moguće, mnogo više uživati u njemu.

Na Miami Vice skali od (1-5) ocena: 2

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.