Most aka Savage Bridge (1969)

Smrću Relje Bašića otišla je zauvek u legendu i glavna glumačka ekipa ovog legendarnog filma....

“Most” je jedan od jugoslovenskih najboljih ratnih filmova i definitivno meni lično najmiliji rad legendarnog Hajrudina Šibe Krvavca.

Šiba nam nije podario puno igranih filmova ali su bar tri (od četiri) koje je režirao ušla u YU legendu i ubrajaju se svakako u najzabavnije SFRJ ratne filmove.

(primedba by Biograf. Kažu da je Hajrudin svoj nadimak Šiba dobio jer je kao mališan bio veoma mršav, tanak ko šiba. Šiba je, ako niste znali, nekada predstavljala osnovno vaspitno edukativno sredstvo za odgoj dece. Moji klinci nemaju pojma šta je šiba a ja, u njihovim godinama, ne da sam znao, nego sam znao i gde je moja baba bere)

“Most” je praktično nadogradnja debitanskog (ako ne računamo omnibus Vrtlog) ostvarenja, Šibinih “Diverzanata” (1967) u kojoj je, ako me pamćenje još dobro služi,cilj misije bio uništenje aerodroma.

Ovde je, kao što mu i ime kaže, most taj koji se mora razoriti. On je ključni objekat koji spaja liniju povlačenja nemačkih trupa iz Grčke. Akcija se mora izvesti u tačno određen dan i vreme i bilo koje kašnjenje dovodi čitavu partizansku ofanzivu u pitanje.

Umesto Li Marvina, Bata Živojinović, ovde zvani  “Tigar”, selektira tim za nemoguću misiju. To je jedina referenca na čuveno remek delo Roberta Oldriča iz 1967 g. “12 žigosanih”  koju ću pomenuti.  Nije fer iz nekoliko razloga.

Pre svega, “Most” osim te ideje o diverzantima i nemogućoj misiji, sa američkim “parnjakom” i nema baš mnogo veze. Siguran sam da se Šibe ovde, pre svega, oslanjao na “Diverzante” kao i tada aktuelne špageti vesterne. Moguće je da je veliki uspeh žigosanih imao udela samo u tome što su mu ovog puta “producenti” (SFRJ+Tito+KPJ+plus) bili daleko šire ruke što se tiče raskošne, a i danas ubedljive, produkcije sa svim eksplozijama,razaranjima i upotrebom JNA vojne tehnike/ljudstva.

Mogu samo da zamislim kakvo je ushićenje u tadašnjim bioskopskim salama širom nekadašnje države izazvao susret na velikom platnu i to, po prvi put u ratnom filmu, dvojce izuzetno popularnih glumaca kakvi su bili Dvornik (Zavatoni) i Živojinović (Tigar).

(primedba by Biograf. Deco moja draga, kada vidite Batu i Borisa zajedno to vam je isto kao danas kada vidite Tora i Hulka kako  mlate one vanzemaljske Čitaure… kapirate ?)

Osim solidne akcije, ekonomične priče i impresivne fotografije “Most” ima dva segmenta koja ga čine nezaobilaznim delom SFRJ kinematografije.

Prva je nezaboravna scena u močvari nakon koje pesma italijanskih partizana “Bella Ciao”    postaje neodvojivi deo kolektivnog exYU sećanja.

Drugi je, retko viđen, i u svetskim okvirima, tour de force, priča sa špijunom/špijunkom u redovima naših hrabrih junaka. Fenomenalno…. i danas, a pogotovo tada… Kakav bre Kajzer Sose…

1969 godine premijeru je imao i jedan od najskupljih filmova u istoriji SFRJ, super spektakl “Neretva”. Rušenje tog mosta na Neretvi  traje na ekranu nekih dobrih tri sata ali verujte mi, u ovih stotinak minuta antologijskog dela Hajrudina Šibe Krvavca, ima mnogo, mnogo više filmske magije…

Režija: Hajrudin Krvavac

Glume: Velimir ‘Bata’ Živojinović, Boris Dvornik, Slobodan Perović,Relja Bašić,Igor Galo…

Na skali od (1-6) ocena: 5*

recenzija: TutaMuta


* ocena čista ko suza i moje sećanje…

Tuta Muta
Tuta Muta

Specijalni gost (a dobar drugar Pece Zombija) TutaMutaKamon Mumija,
(a zvaćemo ga ubuduće samo TutaMuta) je jedan, realno, veoma objektivan promatrač. Em što je poreklom iz Egipta a živi u našim krajevima već duže vreme em, sem nekih opštih i veoma šturih istorijskih podataka, pojma nema... ni o čemu. Zbog toga je imenovan za našeg stalnog saradnika u oblasti EX-YU filma i TV.

Articles: 10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.