What Richard Did (2012)

Ričard i njegovi prijatelji uživaju u poslednjem letu pred univerzitet. Tog leta pronaći će i ljubav ali će se sudbina gorko poigrati sa njim...

“What Richard Did” je korektna irska omladinska drama koja se bavi “zločinom i (bez?) kaznom”.

Od strane kritike i irske publike veoma dobro prihvaćen (najgledaniji irski film te godine+dobitnik silnih nacionalnih nagrada) ovaj film, produkciono i ambicijama, ipak ne doseže neke veće domete od neke (kvalitetne) tv drame.

[imdb]tt2092011[/imdb]

Naime priča o običnom pristojnom, fino vaspitanom, mladiću koji zbog tragičnih sticaja okolnosti dospe u nezavidnu situaciju (doduše znatno bolju od onog zbog kojeg je dospeo) ovde nije prikazana dovoljno dramatično i efektno da bih sada pisao nekakve lovorike o ovom filmu.

Taj ključni događaj se desi suviše kasno (“What Richard Did” traje tek nekih 80-ak minuta) da bi publika imala dovoljno vremena da procesira motive/razloge zbog čega će protagonisti upravo ovako reagovati na tu tragediju. Zbog toga sama završnica deluje suviše zbrzano i bez očekivane katarze (ili je bar ja nisam doživeo onako kako su se autori tome nadali).

Mada, kako kažu, inspirisana stvarnim događajima pitam se da li je ova priča stvarno morala biti ekranizovana…na ovakav način.

Veoma dobre uloge svih i poludokumentaristički/realistički stil režisera Lenny Abrahamson (Frank (2014)) ipak ovaj film izdižu iznad proseka.

Na skali od (1-6) ocena: 3/3+

p.s. Richardovog oca glumi Lars Mikkelsen…koji je rođeni brat Madsu

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1107

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.