Fortitude (2015-2017) (komplet I sezona)

Imali smo nade. Verovali u bolje sutra. Sve što smo imali njemu smo dali. A on...

O tome šta sam mislio o “Fortitude” nakon prve polovine mogli ste čitati evo ovde.  Kao što sam obećao, a znate da stvarno retko ispunjavam obećanja, za divno čudo evo stvarno komletne ocene prve sezone.

Za one koje mrze da čitaju tu kritiku (a ona je, već rekoh, ovde) izdvojio bih par misli, koji će se, iz ove perspektive, pokazati ključnim.

…spori ritam serije preti da previše umrtvi gledaoca i pitanje je da li će oni nestrpljiviji  imati živaca za (pre)duge kadrove ćutanja , tišine i pogleda koji se gube u daljini (i tami).  Opet, na polovini serije, ne mogu da tvrdim da je trud bio uzaludan i veoma mnogo toga zavisi od završnice…

Sudeći po rezultatima, producentima svakako trud nije bio uzaludan, jer je iz nekog nepojmljivog razloga (meni kao razočaranom gledaocu) ova serija dobila i drugu sezonu. Nemam ni želju a još manje i nameru da pogledam bilo šta više što ima veze sa “Fortitudedudeoom”. Inače, drugu sezona je završena pre koju nedelju i u njoj glumi Denis Kvejd ! Eto ti ga sada na… kako da ne bacim pogled na to ? (ali, obećavam, neću)

Od nečega što je obećavalo na kraju smo dobili samo fino upakovanu ambalažu (atmosfera,ambijent i, ako već upotrebljavamo reči na slovo ‘a’, anal) koju kada pocepamo (mislim na ambalažu) ne ostaje ništa, osim, sveže upakovanog hladnog vazduha.

Činjenica da mi se omiljeni lik iz serije još pre samog kraja zadovoljno osmehivao iz mrtvačnice samo mi je dodatno pokvarila utisak.

Mada je sve, kao, naučno objašnjenjo i dati su odgovori na većinu pitanja nezadovoljstvo takvim rešenjima veoma frustira (možda je to razlog što sam pokušavao da ovaj drugi deo kritike maksimalno odložim…potisnem). Epidemija pčelice Maje uz besmislice vezane za pojedinačne story arc-ove (pokušavam da nađem srpski prevod ovog izraza ali mi trenutno ne ide) koji su, kao gotovo i većina iz serije, totalno nepotrebni i služe samo za popunu vremena, daju konačni ton seriji koji nije nimalo pohvalan.

Mislim, ne vidim, ni jedan jedini razlog da nekome preporučim ovaj produkt jer potrebno je za njega izdvojiti dobrih 12-ak sati a toliko toga pametnijeg može za to vreme da se uradi. Pogotovo što je početak dovoljno zanimljiv da vas navuče… na tanak led.

Na kraju, “Fortitude” neće zadovoljiti nikoga. Ni ljubitelje skandinavskih misterija, ni one koji se lože na horor, a ponaviše one koji potaknuti nečim drugačijim (jer, jeste, “Fortitude” zaista izgleda drugačije od standardne američke produkcije) ostanu na ovom brodu koji neumitno juri ka santi leda.

Spaliti nakon gledanja !!!

Na skali od (1-5) ocena: 2*

recenzija: DeHičkok

*samo zbog, nikad prežaljenog, Tuccie Stanleya

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 209

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.