Lewis (2007-2015)

Lewis nam donosi priču o nekadašnjem vernom pomoćniku Morsa, naredniku Lewis-u koji je sada i sam inspektor, kome se u razrešavanju oksfordskih ubistava pridružuje narednik James Hathaway.

Oduvek je Inspektor Mors (Inspector Morse) bio drugačiji od ostalih britanskih serija iz ovog klasičnog ‘Who Done It’ žanra. Da li to što je smešten na Oksfordu, među akademskom populacijom, koja između, uglavnom, ubistava iz niskih strasti, voli da popriča i o nekim temama iz istorije umetnosti, visokopolitičkim ili visokoteološkim začkoljicama zanimljivim samo usko profesorsko/deka(den)nskim krugovima ili što je sam Mors bio fascinatan, drugačiji, ljudskiji  detektiv (i ljubitelj Vagnera i ukrštenih reči) od onih na koji nas je ovaj žanr navikao ali Morsa sam neobično voleo.

Naravno, mnogima je Inspektor Mors bio pravi inspektor Smor pa nije ni čudo što on nikada na ovim našim prostorima nije doživeo kultni status. Kada je Mors završen 2000 godine epizodom u kojoj njegov lik umire, a naročito nakon što je i glumac, sjajni John Thaw, iznenada umro 2002 godine bilo je teško zamisliti da će samo desetak godine kasnije postojati dve serije koje se bave svetom Inspektora Morsa.

Lewis nam donosi priču o nekadašnjem vernom pomoćniku Morsa, naredniku Lewis-u koji je sada i sam inspektor, kome se u razrešavanju oksfordskih ubistava pridružuje narednik James Hathaway. Stvorena gotovo od iste ekipe ispred i iza kamera zaslužne za Morsa, serija Lewis deluje kao prirodan nastavak, jednako zanimljiv i u pojedinim epizodama jednako brilijantan kao svoj prethodnik.

Osim studenata Oksford nikako da se otarasi i ubistava i eto prilike da uživamo i dalje u prirodnim čarima ovog gradića koji kao da je ostao začaran u vremenu i prostoru.

Ono što je svakako još pohvalno za ovu seriju jeste da nije podlegla savremenom trendu (CSI++) prikazivanja nasilja na TV tako da i ako su neka ubistva grozomorna nema ovde nepotrebne krvi…sasvim je u dovoljnim količinama i scene nisu nimalo eksploatatorske


Osim Lewis-a, pre dve godine* krenuo je i serijal Endeavour (to je inače ime inspektora Morsa kojeg smo u originalnom serijalu saznali dosta docnije od početka emitovanja) koji se bavim mladim Morsom i smešten je  naravno u Oksford ali u šezdesete godine prošlog veka.

I za kraj, ali ne kao i poslednji, pomenimo Colina Dexter-a čoveka koji je najzaslužniji  za sve ovo. Ovaj sad već vremešni gospodin autor je romana o Inspektoru Morsu koji su bili  objavljivani od 1975 do 1999 i na kojima je i bazirana serija Inspektor Mors.


Za Lewis-a:

Na skali od (1-5) ocena: 4

recenzija: Biograf

*orignalno se ovaj tekst na starom blog-u pojavio 2014 godine. Lewis je izgurao još dve sezone (koje još nisam pogledao) a Endeavour se i dalje snima (a uskoro sledi i repriza teksta posvećenog upravo njemu)

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.