Emily the Criminal (2022)

Hoćete dobre filmove ? Evo vam dobar film...zašto ga već onda niste pogledali

Emily (Aubrey Plaza) je devojka koja nije imala previše sreće u životu. U svojoj struci (grafički dizajn) ne može da pronađe posao jer ima krvični dosije (DUI-vožnja pod dejstvom nedozvoljenih supstanci a nije bensedin…a ni jutarnji program Jovane Jeremić) te se, bukvalno, snalazi radeći u servisu za isporuku hrane, skućena u zajedničkom apartmantu sa cimerima jer za više,jače i bolje nema sredstava…

Aubrey Plaza u još jednoj ubedljivoj ulozi

Dobro, rekli bi ste, većina Amerikanaca upravo tako životari (za razliku od nas koji živimo život punim plućima i punih stomaka…salamom) i u pravu ste.

Ne bi ni John Patton Ford u svom režisersko/scenarističkom debiju odlučio da nam ispriča priču o Emili običnoj Amerikanki već upravo o “Emili kriminalki” što je, ne samo bukvalno tačan naziv već i cinično sarkastično precizan u seciranju američkog društva i razloga zbog čega neko kao Emili odluči da postane taj “kriminalac”.

A sve počne sa pozivom na jedan telefonski broj i sastankom na kome joj se ponudi jednostavan “posao”. Dobiće nečiju lažnu platnu karticu, ući će u radnju, kupiti televizor i potom je mirno napustiti. Televizor će predati organizatoru ovog skupa/sastanka a ona će dobiti 200$ u kešu.

Sjajni Theo Rossi ovde svom liku Youcef-u ubrizgava jednaku dozu opakosti i ranjivosti

Tako započinje njena “kriminalna” karijera.

Ima nešto Šrederovsko (u najboljem smislu) u ovom filmu. Kada kažem Šreder mislim na Pola a kada kažem Pol mislim na Žiku Pavlovića i sve te junake crnog talasa, te marginalce i antiheroje koje su nam ovi umetnici doneli u naše živote i koje nećemo nikada zaboraviti.

Nije “Emily the Criminal” u rangu najboljih ostvarenja pomenutih režisera ali nekada je ovako dobar film bio dovoljan da se autoru širom otvore vrata za nova i ambicioznija ostvarenja.

Nažalost, danas, većina ovakvih projekata bivaju gurnuti stranu, marginalizovani i od strane publike i od strane kritike, i, kao i njegova junakinja, često im se ne pruži ona prava šansa koju svakako zaslužuju svojim kvalitetom.

Na skali od (1-6) ocena: 4/4+

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 210

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.