The Lost City of Z (2016)

Ostavio je ženu i decu samo da bi ih ponovo ostavio...

Percy Fawcet (Charlie Hunnam The Gentlemen aka Gospoda (2019)) je mladi britanski oficir kojem je put za napredovanje u službi gotovo onemogućen zbog skandala koji je napravio njegov otac a kojim je ugled porodice zauvek upropašćen.

Plus, ovo je 1905 godina, a znamo kakva je uštogljena (da ne upotrebim neki teži izraz) engleska aristrokatija bila, pogotovo tada, kada je Britanija još uvek predstavljala (veliku i značajnu) imperiju.

Zbog toga pristaje na gotovo samoubilačku misiju koja ga vodi u Južnu Ameriku gde bi, kao vojni kartograf, iscrtao tok reke Amazon. Ako preživi dobiće čin i postati “punopravni” član tog licemernog militarno-društvenog sloja u domovini.

Ostavlja suprugu i dete i odlazi u Brazil. Kao pomoć dobija pratnju kaplara Henry Costina (Robert Pattison) i uz dosta muka uspeva da ostvari cilj i da se slavodobitno vrati u Britaniju.

Ovo će mu biti tek prvi boravak na Amazonu jer je ubeđen (a uspeva da ubedi i druge) da je otkrio ključne tragove koje bi ga mogle odvesti do izgubljenog grada izgubljene drevne civilizacije, grada kojeg je nazvao Z.

I to je glavna fabula filma James Graya (We Own the Night (2007)) koji ovde, osim nekih lepih prizora, i relativno dobre glume ne prikazuje ništa što bi nam otkrilo zbog čega je uopšte bilo potrebno snimiti ovu priču.

[imdb]tt1212428[/imdb]

Jer ovo je, ako već nisam napomenuo, film zasnivan na istorijskim ličnostima i događajima. Ovo je priča o ljudima koji su zaslužili da se o njima snimi film. Problem je što ono što je ovde predstavljeno i ne govori tome u prilog.

Epske elemente “The Lost City of Z” ima u toj prvoj polovini kada jeste zanimljiv jer, stvarno ne znamo šta se to može desiti u džunglama Amazonije.

Kasnije se ta putovanja pretvaraju u neku vrstu “piknika” (preterujem namerno) i više ćemo provesti vremena gledajući na ekranu raspravu o tome kako su “žene ravnopravne i spremne da prate svoje muževe u svim tim glupostima koji rade” ili kako je teško “sinovima sa ovakvim očevima koji su im ipak idoli”.

Jedino zanimljivo iz te druge polovine jeste gledati mladog Toma Hollanda pre nego što je postao superzvezda tj. Spajdermen.

Na skali od (1-6) ocena: 3

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.