Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016)

Prijatno iznenađenje za ljubitelje dobrih dečijih filmova

Kao što sam jednom već napisao nikada nisam gledao Hari Poter filmove. Zato sam, naravno, pravi čovek na pravom mestu da prozbori koju o ovim “Fantastičnim stvorenjima”.

Ovako, otprilike, ja zamišljam savremene dečije bajkovite filmove. Specijalni efekti ovde ne bodu oči već su naprosto neodvojivi deo ove fantazije smeštene u neki imaginarni Njujorku iz 1926 godine,u svet čarobnjaka i magije. Priča je dovoljno inteligentna i interesantna i za starije gledaoce te čak u nekim momentima donosi i ne tako lako predvidjiva iznenađenja.

Glavni likovi su odlično  profilisani. Eddie Redmay (mladi glumac koji ima već zavidnu filmografiju a koji je meni, do ovog filma, bio sasvim nepoznata a to  mi uopšte ne služi na čast ) je savršeno prirodno ekscentričan kao čarobnjak Newt Scamander.

Dan Fogler u ulozi običnog smrtnika (pekara po vokaciji) koga uvuku u neobične (magijske) okolnosti je verovatno i najšarmantiji/najdraži lik. On nije samo tzv. comic relief karakter već ima i jasnu zaokruženu priču zbog koje “Fantastic Beasts…” imaju i jedan dodatni emotivno/melodramatski naboj.

Ne, nisu ove “Zveri” savršen film. Negativci su slabašni, glavna opasnost ne baš jasno pocrtana, povremeno filmu opada tempo i bavi se nekim manje bitnim stvarima za samu priču, te se 133 minuta povremeno stvarno oseti. Uprkos tome ove “Zveri” gotovo da jesu savršene kao dečiji film. Priča o dobru i zlu retko kada je ovako raskošno izgledala na filmskom platnu.

Ne znam da li je i Hari Poter od ove sorte filmova (moji klinci ga obožavaju) ali pozitivno iskustvo sa jednom kreacijom J.K. Rowling mi govori da je ipak možda vreme da se bacim na gledanje jedne od najgledanijih svetski filmskih franšiza.

 

Na skali od (1-6) ocena: 4-
recenzija: Biograf

 

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1081

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.