Marvel: Tajni ratovi 1 i 2

Prvi i ujedno jedan od najboljih megakrosovera u istoriji Marvela, kažu. Ako je ovo među boljima...onda...

U ovom, kako kažu, prvom cross-overu koji na jednom mestu okuplja sve žive super heroje i sve žive super zločince (originalno objavljenog u periodu maj 1984-april 1985) dve stvari su sasvim jasne. Prva, meni definitivno ovakvi multi tasking multi prakting multiplicirani junaci ne prijaju, a druga, fale Supermen i Betmen…da užas bude veći …nema ni Zagora.

Za razliku od onih prvih Osvetnika (koje nam je Čarobna knjiga prvo podarila u onim Essential izdanjima a potom i prevarila jer je prestala sa objavljivanjem) ovo je čitljivo…relativno. Da budem precizniji,  zahvaljujući bojama i ipak nešto savremenijem “rečniku” ovo se brzo čita.

Nekakvo “mistično nevidljivo” biće po imenu Onostranik (al’ si mu ga dao po imenu prevodioče , pravi si Beyonder) popakuje sve što mrda (a nosi helanke) na planeti Zemlji, i prebaci ih na neku planetu…tamo daleko.   Te dve grupe, jedna predvođena Dumom a druga koju predvodi, kol’ko se sećam, kapetan Amerika kreću u sukob…pa kom obojci a kom opanci…

Tu je i treća grupa (X-Men-ovci su oduvek bili čudnjikavi) sa  svojom agendom (super stara srpska reč koju je često upotrebljavao Marko Kraljević)… A gde je i treća tu je i četvrta…plus “domoroci” sa planete. Na planetu je sleteo i deo jednog grada u kome, sudeći po svojim predstavnicama, prepun devojaka koji se lože na čudesne momke. A ako su još i zloće…ola la la.

Dijalozi su krajnje smešni i naivni. U istoj rečenici (tačnije u istom oblačiću) smestiće autori i ovakve misli “Moramo obratiti pažnju na Spajdervumen. Sumnjiva je. Inače, ima odlične noge” i sl. Kada zanemarimo  “spektakularne” DŽA-BU bitke, ostaju jeftini melodramski ljubavno patetični problemi na nivou meksičkih sapunica (pretpostavljam i turskih, ali njih nisam pratio te ne znam). Tako da u ovim tajnim ratovima imamo bar podjednaki broj javnih romansi (sa sve mačo muškarcima i napaljenim ženama… neke i bukvalno).

Glavna nevolja sa svim ovakvim mešano meso miksovima jeste nepostajanje fokusa. Previše je to likova za praćenje. Gotovo ni jedan (osim možda Duma) nema neki stvarno bitan a kamoli zanimljiv “story ark”. “Tajni ratovi” će možda  biti zanimljivi najmlađoj populaciji. Mi matorci možemo slobodno da ih zaobiđemo…. ili, poput mene, pozajmite ih iz biblioteke i udovoljite svojoj znatiželji.

Na skali od (1-5) ocena: 2 +

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1096

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.