Freaky aka Tripozno (2020)

Sasvim je prigodno da u subotu četrnaestog pišem o filmu u kojem se glavni i ključni deo radnje odigrava u petak trinaesti.

Da su neka dobra bolja vremena ovaj film bi zgrnuo grdnu lovu na bioskopskim blagajnama. I to sa pravom…

Ko bi rekao da ću evo po treći put pisati o nekom filmu Christopher Landon-a na ovom mestu. Ovaj umešni autor nam je pre nekoliko godina predstavio (ne)uspešnu franšizu “Srećan dan smrti” koja se prošle godine, izgleda zauvek, zadržala samo na jednom nastavku “Happy Death Day 2U aka Srećan dan smrti 2 (2019)“.

Znam da su ovi filmovi (naročito prvi deo) mnoge oduševili ali ja nisam bio među baš fanatičnim obožavateljima. Zbog toga, kada vam kažem da mi je “Tripozno” definitivno najomiljeniji Landon-ov film, imajte prethodnu činjenicu u vidu.

I ovog puta Landon preuzima jedan stari dobri i već viđeni filmski “trik” i inkorporira ga u njemu omiljeni horor žanr. “Zamena tela” se najčešće koristila u filmskim komedijama i Landon direktno, samim nazivom, “proziva” stari veliki Diznijev hit “Freaky Friday” koji je imao dve uspešne reinkarnacije.

U “Freaky” -ju džejsonovski ala Petak13 serijski ubica pod nadimkom Kasapin iz Blisfilda (Vince Vaughn) u trenutku kada pokuša da ubije sedamnaestogodišnju Mili (Kathryn Newton) astečkim nožem biva transportiran u njeno telo…i obrnuto… Mili se nađe u telu Kasapina.

Vince Vaughn uspeva da od “Tripozno” napravi smehotresni kalambur i njegove reakcije i gluma kada otkrije da je u njegovom telu Mili su vrhunac filma. Gospođica Newton nije loša kao kasapin zarobljen u telu devojčice ali svakako, bez raspoloženog Vaughn-a, ovo ne bi bio ovako zabavan film.

Takođe, ovde je i horor aspekt filma mnogo poštenije odrađen nego u “Srećnim danima smrti” koji su patili od bazične ograničenosti sopstvenog koncepta (vremenske petlje). Tamo, kada te ubiju, nakon “resetovanja”, svi će ponovo biti živi. U “Freaky” onaj kome je glava odsečena, zauvek mu je odsečena i tu nema zaj….pardon, zezanja…

“Tripozno” ima i simpatičnu galeriju pratećih protagonista iz koje bi naročito istakao Milinog gej prijatelja Josha (koga, naravski, glumi gej glumac Misha Osherovich koji je, opet naravski, u privatnom životu sav u woke/non binary fazonu). U početku njegov prilično iritantan lik kasnije biva zaslužan za neke od najboljih/najsmešnijih replika u čitavom filmu.

Sve u svemu, uprkos nekih očiglednih mana (poput raznih klišeja i tempa koji je daleko od savršenog, plus neke vrste delimično antiklimaktičnog završetka) “Freaky” je definitivno jedan od najzabavnijih filmova koje ćete u ova smutna vremena uspeti da pogledate na velikom platnu…dok i na njih ne spuste, nadam se privremene, zavese….

Na skali od (1-6) ocena: 3 +

recenzija: Gimitrije Verzić, duh sa dva plava oka

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 144

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.